Slovenija 25.2.2011 10:15

V Prešernovem gledališču razočarani nad odločitvijo kranjskih svetnikov

Kranj, 25. februarja - Umetniški ansambel in strokovni svet Prešernovega gledališča Kranj sta v odprtem pismu izrazila razočaranje nad odločitvijo kranjskega mestnega sveta, da razveljavi razpis, s katerim je bila za direktorico gledališča imenovana režiserka Ivana Djilas. Gledališčniki opozarjajo še na posledice te odločitve in pozivajo k ponovnemu razmisleku o zadevi.

Ljubljana, Črnuče. Režiserka in direktorica Prešernovega gledališča Kranj Ivana Djilas. Foto: Tinkara Zupan/STA

Ljubljana, Črnuče.
Režiserka in direktorica Prešernovega gledališča Kranj Ivana Djilas.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Člani umetniškega ansambla in strokovnega sveta gledališča se v odprtem pismu sprašujejo, kako je v pravni državi mogoče, da se tako pomembna odločitev kot je imenovanje direktorja gledališča lahko v hipu spremeni z izgovorom, "da so bile vmes lokalne volitve" in da "na tem mestu potrebujemo Kranjčana"? Zanima jih, ali se v Sloveniji z novimi volitvami lahko izniči vse in se vsakič znova postavljajo novi zakoni.

Poleg tega se gledališčniki še sprašujejo, kako se lahko sprejme za Prešernovo gledališče Kranj tako neodgovorno odločitev, ne da bi upoštevali dvakrat izrečeno pozitivno mnenje o imenovanju Ivane Djilas s strani sveta gledališča in strokovnega sveta gledališča kot tudi umetniškega ansambla.

"Sprašujemo se, ali je v imenu političnih interesov in tako imenovanega 'lokalpatriotizma', ki je vprašljiv za vsako resno in ambiciozno gledališče, res popolnoma vseeno, kdo bo vodil gledališče in kakšnim umetniškim vizijam bo sledilo," so zapisali kranjski gledališčniki, ki menijo, da sta z razveljavitvijo imenovanja resno ogroženi nova sezona kot tudi naslednje. Priprava programa je dolgotrajen proces, zato je bil razpis objavljen že toliko prej, pojasnjujejo.

V umetniškem ansamblu in strokovnem svetu gledališča imajo po dogodkih na zadnji seji kranjskega mestnega sveta vtis, da "v tem primeru nikakor ne gre za dobrobit Prešernovega gledališča, ampak za spretni manever interesov ter boj za politično dokazovanje moči na umetniško ter človeško tako ranljivem organizmu kot je gledališče".

V gledališču resno opozarjajo na umetniške, etične in finančne posledice neodgovornih odločitev, ki so lahko nepopravljivo usodne za nadaljnje delo v Prešernovem gledališču Kranj in pozivajo vse ustanove - od ustanoviteljice mestne občine Kranj do ministrstva za kulturo, da "naše opozorilo o nastalih razmerah v gledališču sprejmejo kot poziv k ponovnemu odgovornemu in profesionalnemu razmisleku, ki postavlja strokovnost in umetniško vizijo na prvo mesto".