Svet 26.2.2011 6:00

Po romanu Jaz in ti Niccola Ammanitija film v 3D tehnologiji

Rim, 26. februarja - Italijanski režiser Bernardo Bertolucci (1940) bo posnel film v 3D tehnologiji po romanu svojega rojaka Niccola Ammanitija (1966) z naslovom Jaz in ti (Io e te). Pisatelj in režiser že ustvarjata scenarij.

"Ko sem prebral roman, sem se takoj odločil, da po njem posnamem film. Skoraj ves film se bo dogajal v kleti, zato sem prepričan, da mi bo 3D tehnologija omogočila prodreti globlje v skrivnost zgodbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil režiser.

Roman o odraščanju Jaz in ti pripoveduje o stiski štirinajstletnega Lorenza, ki si zato, ker mu ne uspeva biti tak kot so njegovi vrstniki, izmišlja načine, kako zamotiti starša, da ju ne bi skrbelo zanj. Skozi splet okoliščin pa resničnost naposled z vso brutalnostjo vdre v njegov skrbno varovani svet in ga po hipnem opustošenju nagradi z občutjem, da je živ in da je za vrati svet, ki čaka prav nanj, piše na spletni strani Študentske založbe, ki bo letos izdala roman v prevodu Vere Troha.

V slovenščini sta še dva prevoda njegove kratke proze: Ni me strah in Kakor bog ukazuje. Obe deli živita tudi na filmskem platnu v režiji Gabrieleja Salvatoresa (1950).

Ammaniti bo 4. aprila nastopil v Ljubljani na literarnem večeru v okviru festivala Fabula.