Svet 28.2.2011 5:30

Bavarska želi s štirimi milijoni evrov podpreti prenovo Wagnerjevega muzeja

Bayreuth, 28. februarja - Zvezna dežela Bavarska želi prenovo Muzeja Richarda Wagnerja podpreti s štirimi milijoni evrov. Nekdanja Wagnerjeva hiša Wahnfried v Bayreuthu, kjer je zdaj muzej, velja za izjemen kulturni spomenik. Bavarski minister za kulturo Wolfgang Heubisch je poudaril, da je rekonstrukcija in obnova muzeja nujno potrebna.

Bavarska bi za prenovo prispevala približno tretjino od ocenjenih skupnih stroškov, ki znašajo 12 milijonov evrov. Hkrati računa na pomoč zvezne vlade v Berlinu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Bayreuth poleg prenove muzeja načrtuje še njegovo dozidavo. Novi prostori bi bili namenjeni razstavni dejavnosti, skladiščenju, muzejski trgovini in kavarni. Dozidavo je projektiral arhitekt Volker Staab.

Gradnjo hiše Wahnfried, nekdanjega doma skladatelja Richarda Wagnerja (1813-1883), je financiral kralj Ludvik II. Bavarski. Od leta 1976 v hiši deluje muzej. Do leta 2013, ko bo Bayreuth obeleževal 200. obletnico skladateljevega rojstva, naj bi bila hiša ponovno odprta za javnost.