Slovenija 28.2.2011 10:16

Nagrada občinstva na Gibanici Rosani Hribar in Gregorju Luštku

Ljubljana, 28. februarja - Nagrado občinstva na letošnjem festivalu Gibanica je prejela predstava Duet 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka, ki je nastala v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Plesalca v predstavi prepleteta plesne stile in tehnike ter skozi sodobni ples spregovorita o skupni umetniški in intimni zgodbi. Nagrado so podelili v nedeljo ob sklepu festivala.

Hribarjevi in Luštku je občinstvo, ki je glasovalo po vsaki predstavi z ocenami od ena do pet, namenilo povprečno oceno 4,6. Nagrajena sta bila s simbolično nagrado - gibanico. Kljub temu, da nagrada ni denarno podprta, pomeni pomembno referenco na plesnem področju, je za STA pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi festivala Alma R. Selimović.

Gibanico so v Društvu za sodobni ples Slovenije, ki je festival organiziralo, ocenili za uspešno. Predstave si je ogledalo 1600 ljudi. Skupno število obiskovalcev vseh prireditev Gibanice pa je preseglo 2000, so sporočili organizatorji.

Festivala se je udeležilo skoraj 40 tujih selektorjev, ki so si ogledali bero slovenskih sodobnoplesnih predstav preteklih dveh let. Sicer se je festival letos osredotočil na tri cilje. Želeli so predstaviti slovensko sodobnoplesno produkcijo tujim selektorjem in tudi domačemu občinstvu z namenom popularizacije sodobnega plesa in vzgajanja novega občinstva. Obenem so želeli odpreti prostor za strukturne rešitve pri vzpostavljanju boljših pogojev dela na področju sodobnega plesa.

Letošnji peti festival Gibanica je med 23. in 27. februarjem na različnih ljubljanskih prizoriščih predstavil izbrano slovensko plesno produkcijo zadnjih dveh let, skupaj 13 predstav. Selekcijo za festival so napravili Andreja Podrzavnik, Virve Sutinen in Blaž Lukan.

Poleg uradnega programa je Gibanica ponudila več spremljevalnih dogodkov. Med njimi je bil tudi posvet na temo institucionalizacije sodobnega plesa.

Letošnjo organizacijo bienalnega festivala je prevzelo Društvo za sodobni ples Slovenije. Naslednja Gibanica bo spomladi 2013. Organizatorji so že napovedali spremenjeno obliko. Festival bo sledil predvsem želji po decentralizaciji, zato bo najverjetneje postal potujoča plesna karavana.