Svet 1.3.2011 5:00

Muzej krapinskih neandertalcev obeležil prvo obletnico

Krapina, 1. marca - Muzej krapinskih neandertalcev, ki so ga zgradili na svetovno znanem nahajališču pračloveka v Krapini na Hrvaškem, je obeležil prvo obletnico. Muzej je v letu dni obiskalo več kot 150.000 ljudi, kar je za Krapino velik uspeh, je na nedeljski slovesnosti v muzeju po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal župan mesta Josip Horvat.

Za krapinsko-zagorskega župana Sinišo Hajdaša Dončića je krapinski muzej svojevrsten amalgam kulture in turizma in dober model, kako razvijati turizem v Zagorju oziroma na celotnem Hrvaškem. Predstavnica ministrstva za kulturo Blanda Matica pa je poudarila, da je muzej s svojo specifičnostjo in originalnostjo pred bodoče muzeje in njihove avtorje postavil nove mejnike za oblikovanje muzeja takšnega tipa.

Razlagi avtorjev muzeja, paleontologa Jakova Radovčića in arhitekta Željka Kovačića, sta uvedla projekcija osemminutnega filma o nastanku muzeja, nastalega v produkciji znanstveno-izobraževalnega programa Hrvaške radiotelevizije, in predavanje slovenskega arheologa Ivana Turka. Za manjšo atrakcijo je poskrbel slovenski umetnik makedonskega porekla Ljuben Dimkaroski, ki je zaigral na repliki neandertalske piščali, stare okrog 55 tisoč let.

Razstavni prostor krapinskega muzeja se nahaja med dvema gričema, Hušnjakovim in Josipovcem pri Krapini. Meri 1200 kvadratnih metrov in je razdeljen na dve etaži. Krapinski neandertalec je predstavljen s pomočjo hiperrealističnih skulptur francoske kiparke Elisabeth Daynes, prikazan pa je v različnih življenjskih situacijah.