Slovenija 1.3.2011 4:00

V Ljubljani začetek festivala Slovenia Press Photo

Ljubljana, 1. marca - Z odprtjem razstave Paola Pellegrina "As I was dying" se bo drevi ob 20. uri na Ljubljanskem gradu začel festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2011. Festival, ki ga Zavod za promocijo fotografije SPP pripravlja tretje leto zapored, bo do 7. marca ponudil štiri razstave mednarodno uveljavljenih fotografov.

Organizatorji festivala so, kot so sporočili, v Ljubljano povabili Paola Pellegrina, fotografa priznane fotografske agencije Magnum Photos, ki bo drevi na ogled postavil prerez svojega dela zadnjih 15 let.

Druga razstava, ki jo bodo odprli dan pozneje v desnem atriju Mestne hiše, bo pregledna razstava francoske agencije AFP, ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu. Tretja razstava z naslovom Podhranjenost je plod sodelovanja med francosko organizacijo Zdravniki brez meja in fotografsko agencijo VII. Na razstavi bo od odprtja 3. marca v galeriji Kresija na ogled kombinacija fotografije in videa; dela bodo predstavljena na 14 velikih zaslonih.

Festival bo sklenila razstava zmagovalnih del natečaja najboljših fotoreporterskih del na področju novinarske fotografije. Hkrati z odprtjem razstave natečaja Slovenia Press Photo 2011 bodo podelili tudi nagrade, in sicer za najboljšo fotografijo leta in za najboljšo reportažo leta, ter določili zmagovalno fotografijo natečaja v petih kategorijah in zmagovalno reportažo natečaja v petih kategorijah.

Dela bo izbrala mednarodna žirija, ki bo na odprtju razstave 7. marca ob 20. uri v levem atriju Mestne hiše tudi utemeljila izbor zmagovalcev.