Slovenija 2.3.2011 4:00

V Ljubljani simpozij o Ivanu Tavčarju

Ljubljana, 2. marca - V organizaciji Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU bo danes v Zemljepisnem muzeju v Ljubljani potekal večdisciplinarni mednarodni posvet o pisatelju, odvetniku, politiku in časnikarju Ivanu Tavčarju (1851-1923), ki je županoval Ljubljani med letoma 1911 in 1921. Prispevki s simpozija bodo objavljeni v zborniku.

Simpozij bo odprl zgodovinar, literarni zgodovinar in publicist Igor Grdina z referatom Ivan Tavčar in njegov čas. S prispevki, ki bo bodo osvetlili različne vidike Tavčarjevega življenja in dela, so napovedani še Andrej Rahten, Stjepan Matković, Žarko Lazarević, Pavlina Bobič, Petra Testen, Zvonka Zupanič Slavec, Milena Mileva Blažić, Helena Dobrovoljc, Aleksandra Bizjak Končar in Neža Zajc. Odprli bodo teme od podobe otroka v Tavčarjevih besedilih in njegovega stila do njegove vloge v prvi svetovni vojni in njegovega parlamentarnega delovanja.

Kot napovedujejo organizatorji, bo simpoziju sledil zbornik s pomembnim doprinosom k poznavanju slovenske zgodovine. V njem bo objavljen obširen Tavčarjev življenjepis. Publikacija se bo dotaknila njegovega političnega delovanja, saj je sodil med vodilne politike kranjske liberalne Narodno napredne stranke vse do razpada Avstro-Ogrske. Predstavila bo tudi tedanje gospodarske razmere in kulturno stvarnost, poleg tega bo kritično ovrednotila njegovo literarno ustvarjanje.

Zbornik bo spregovoril še o njegovi ženi Franji Tavčar (1868-1938), ki je sodila med najpomembnejše osebnosti tedanjega slovenskega ženskega gibanja, ter o Tavčarjevem sinu Igorju Tavčarju (1899-1965), zdravniku, profesorju in predstojniku interne klinike ljubljanske Medicinske fakultete.