Slovenija 1.3.2011 11:57

Pobuda Sama Bevka o vzpostaviti državnega registra žive dediščine

Ljubljana, 1. marca - Državnozborski poslanec Samo Bevk (SD) je na ministrico za kulturo Majdo Širca naslovil pobudo, naj se čim prej vzpostavi državni register žive dediščine ter začne postopek vpisa prvih enot slovenske žive dediščine na nacionalni poskusni seznam in v nadaljevanju na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu.

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Poslanec SD Samo Bevk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Poslanec SD Samo Bevk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je povedal za STA, so stvari sedaj že pripravljene tako daleč, da bi lahko vzpostavili nacionalni register žive dediščine. Ko se bo vzpostavil ta, se bo lahko vzpostavil tudi nacionalni poskusni seznam, s katerega se bo lahko nominiralo posamezne enote žive dediščine na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu.

Državni register žive dediščine naj se, kot je Bevk zapisal v pozivu, vzpostavi na podlagi predloga koordinatorja žive dediščine, ki vsebuje 18 enot. Te so zajete v publikaciji Živa kulturna dediščina, ki jo je delovna skupina koordinatorja varstva žive dediščine, nalogo je od marca 2009 opravljal Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, predstavila novembra 2010.

V knjižici so zajete šege in navade, gospodarska znanja, ustna izročila ter uprizoritve, in sicer Borovo gostüvanje v Predanovcih, Cerkljanski laufarji, Ciljanje pirhov v Mirnu, Drežniški pust, Govori ob Čabranki in zgornji Kolpi, Izdelava lesenih cevi za vodovod, Izdelovanje adlešičke pisanice, Kačarsko izročilo, Legenda o kralju Matjažu, Ljubenske potice, Lončarstvo, Mohant, Orači iz Okiča, Priprava prleške gibanice, Ravenski pust, Škofjeloški pasijon, Slamokrovstvo, Večstopenjska planinska paša v Bohinju.

Kot je za STA še povedal Bevk, ga tudi zanima, ali bo v nacionalni register vpisanih le teh 18 enot, ali pa jih bo vpisanih še več. Sam je leta 2008 ministrstvu za kulturo dal poslansko pobudo za vpis Laufarije in Kurentovanja na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri Unescu. Ko pa se je na ministrstvo obrnil pred enim letom, so mu pojasnili, da bo do konca leta 2010 ministrstvo v državni register vpisalo do 50 enot žive dediščine, je še zapisal v pozivu.

Državni zbor je konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine ratificiral decembra 2007, veljati je začela konec leta 2008. Konvencija je bila sprejeta na generalni konferenci Unesca oktobra 2003, do konca januarja letos pa jo je ratificiralo že 134 držav. Na reprezentativnem seznamu je danes vpisanih 213 enot iz 87 držav. Od sosednjih držav ima Hrvaška vpisanih devet enot, Italija tri in Madžarska eno enoto.