Slovenija 1.3.2011 15:49

V Cankarjevemu domu lani uresničili načrtovani program

Ljubljana, 1. marca - Svet Cankarjevega doma je na današnji seji potrdil letno poročilo za leto 2010 ter program in finančni načrt Cankarjevega doma za leto 2011. Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, je bil v letu 2010 načrtovani program uresničen.

V programu javne službe, ki ga sofinancira ministrstvo za kulturo, so izvedli 1227 prireditev, kar je 18 več od načrtovanih, v kongresno-komercialnem pa 194 projektov, znotraj katerih je bilo 706 prireditev oziroma dogodkov. Na prireditvah javne službe so zabeležili 384.000 obiskovalcev, na prireditvah kongresno-komercialnega programa pa 168.000 obiskovalcev. Celotni prihodek v letu 2010 je znašal 11.662.700 evrov, odhodkov pa je bilo za 11.637.760 evrov. Iz lastne dejavnosti so za investicijsko vzdrževanje namenili 262.000 evrov.

V lanskem letu so zabeležili slabšo obiskanost simfoničnih in drugih koncertov resne glasbe kot v preteklih letih. Poleg tega se je zmanjšal obisk gostujočih gledaliških in plesnih predstav, pa tudi načrtovanega obiska Cankarjevih torkov niso dosegli. Za relativno dober skupni letni obisk se morajo zahvaliti predvsem povečanim aktivnostim SNG opera in balet Ljubljana v Cankarjevem domu, številnim brezplačnim prireditvam, dobri obiskanosti Liffa ter gostovanjema Dunajske filharmonije in Newyorškega filharmoničnega orkestra.

V letu 2010 se je spremenilo tudi razmerje med obsegom programa oziroma razpoložljivostjo dvoran za program javne službe in dejavnosti na trgu, in sicer iz razmerja 70 proti 30 na 80 proti 20, s čimer se je zmanjšal manevrski prostor za trženje Cankarjevega doma, so še zapisali.

Za leto 2011 v programu resne glasbe in opere med drugim za jesen napovedujejo gostovanje Dunajskih simfonikov, za december pa gostovanje Francoskega nacionalnega orkestra. Decembra bodo gostili tudi New London Consort z Vilinsko kraljico H. Purcella, ljubljanska Opera, ki ostaja na začasnem gostovanju v Cankarjevem domu, pa pripravlja premiero baleta Silfide.

V ciklu Glasbe sveta bo vrhunec v letošnjem letu koncert Gilberta Gila z akustično zasedbo v Gallusovi dvorani. Eden od vrhuncev in zaključek sezone 2010/2011 pa bo jazz festival.

Gledališki in sodobno plesni program bo ob nekoliko manjšem številu koprodukcij z nevladnimi organizacijami v letošnjem letu temeljil na nekaj vrhunskih gostovanjih iz tujine. Marca bo na sporedu projekt Mathilde Monnier z naslovom Pavlova, jeseni bodo ponovno gostili slovito plesno skupino Shen Wei Dance Arts iz New Yorka.

Na področju filma poleg Liffa, ki ima zveste in številne obiskovalce, načrtujejo festival dokumentarnega filma, sledili bodo Gorniški filmi in cikel Brazilskega filma. Resen razmislek pa bo potreben pri nakupu art filmov, saj oba filma, ki so ju kupili in predvajali januarja in februarja letos - Stric Boonmee se spominja in Technotise Edit in jaz - nista dosegla pričakovanega obiska.

V letošnjem letu načrtujejo prihodke v višini 10.845.600 evrov. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo 5.844.000 evrov ali 53,9 odstotka prihodkov Cankarjevega doma. Nejavni prihodki javne službe in prihodki dejavnosti na trgu so načrtovani v višini 5.001.500 evrov, kar je 46,1 odstotka prihodkov Cankarjevega doma.