Slovenija 1.3.2011 15:21

V Jakopičevem sprehajališču razstava Zemlji na kožo napisano

Ljubljana, 1. marca - Od danes naprej je v Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju razstavljenih 120 fotografij in fotomontaž v velikosti 150 krat 180 cm, ki nosijo naslov Zemlji na kožo napisano. Dela fotografa Marka Modica so opremljena z besedilom v slovenščini in angleščini, ki literarno dopolnjuje vsebinsko močne podobe. Razstava povezuje umetnost z znanostjo.

Ljubljana, Jakopičevo sprehajališče. Jakopičevo sprehajališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv: STA

Ljubljana, Jakopičevo sprehajališče.
Jakopičevo sprehajališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv: STA

Razstava želi na umetniški način poudariti pomen ohranjanja kmetijskih zemljišč in s problematiko nagovoriti obiskovalce Jakopičevega sprehajališča. Gledalec se ob pogledu na fotografijo sprva vpraša, kaj ta predstavlja; pravo vsebino doume šele s poznavanjem kmetijskih pridelkov, tal, tekstur živil in podob krajin. Fotomontaže povezujejo živali, rastline in človeško telo s krajinskimi teksturami, kot so tla in trava. Pisec spremnega besedila k fotografijam je Iztok Osojnik, so sporočili z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Ideja razstave se je porodila na strokovnih in znanstvenih srečanjih o problematiki kmetijskih zemljišč in izjemno hitrem zmanjševanju njihovega obsega v Sloveniji. V postavitvi razstave so videli možnost, da se problematika, doslej vezana na izključno znanstvene strokovne kroge, predstavi čim širšemu občinstvu.

K delu jih je, kot je zapisala avtorica ideje razstave Marina Pintar z oddelka za agronomijo na Biotehniški fakulteti, spodbudilo tudi naključje, da je fotograf Modic eno od svojih serij fotografij naslovil Teksture in strukture. Prav tekstura in struktura sta namreč tisti lastnosti, ki tla najbolj zaznamujeta in po katerih se ta medsebojno močno razlikujejo, je pojasnila Pintarjeva.

V Sloveniji je na voljo le še 866 kvadratnih metrov obdelovalnih zemljišč na prebivalca, kar državo uvršča na predzadnje mesto v Evropi, opozarja Pintarjeva. Meni, da predlog zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je nastal ob sodelovanju kmetijske in načrtovalske stroke in je v procesu sprejemanja, daje pravni okvir za skrbnejše ravnanje s prostorom, vendar pa mora, tako Pintarjeva, zavest o pomenu tal, kmetijskih zemljišč in kulturne krajine postati tudi ideja širše družbe.

Razstava je nastala v sodelovanju med Biotehniško fakulteto v Ljubljani, ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavodom za turizem Ljubljana, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije. Razstavo bodo uradno odprli 22. marca na Tivolskem gradu.