Svet 2.3.2011 6:00

Izid nedokončanega romana Patricka Whitea ob 100-letnici njegovega rojstva

Sydney, 2. marca - Nedokončani roman avstralskega pisatelja Patricka Whitea "The Hanging Graden" je pripravljen, da izide prihodnje leto, ob 100-letnici pisateljevega rojstva. White, dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 1973, je umrl leta 1990. V kupu papirjev, za katere je naročil, naj jih po njegovi smrti uničijo, je zapustil tudi rokopis omenjenega romana.

Vendar pa si je izvršiteljica njegove oporoke Barbara Mobbs vzela desetletje časa, preden se je odločila, da omenjenega kupa papirjev ne bo sežgala, še nekaj let pa je porabila za razmislek o tem, ali naj gre roman "The Hanging Garden" v objavo ali ne, je poročal Sydney Morning Herald.

"Ne dvomim, da si delo zasluži, da ugleda luč sveta," je Mobbsova povedala za časnik in dodala: "Sicer niti ne bi dovolila, da se ga objavi."

Rokopis romana, ki ga hranijo v Avstralski nacionalni knjižnici, so lani pretipkali, ni pa še sklenjene pogodbe z založnikom, še piše časnik.

White je Nobelovo nagrado dobil za epsko in psihološko pripovedništvo, ki je v literaturo vpeljalo nov kontinent. Najbolj znan je po romanih "The Tree of Man", "The Vivisector" in Vos. Slednji je preveden tudi v slovenščino.