Slovenija 4.3.2011 9:17

V novogoriški Mestni galeriji na ogled slike Tuga Šušnika

Nova Gorica, 4. marca - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo novejših del Tuga Šušnika. Za razstavo, ki jo je poimenoval Nexus, je pripravil nova dela, saj mu je kot mnogim drugim umetnikom poseben izziv predstavljal specifični krožni prostor novogoriške galerije. Cikel slik bo na ogled vse do 25. marca.

Akademski slikar Tugo Šušnik sodi med vodilne predstavnike srednje generacije slovenskih likovnih umetnikov. V slovenskem prostoru je prisoten že od začetka 70. let. Je izrazit slikarski teoretik. Sam pravi, da ga inspirirajo teoretski teksti v isti meri kot modernistične umetnine.

"Vendar bi bilo napačno sklepati, da so spričo takšne usmeritve njegove slike puste in prazne - prav nasprotno, svoje koncepte uresničuje v intenzivnih barvnih kompozicijah, v katere vnaša množico raznorodnih snovi, pigmentov, draperije in pri tem uporablja najrazličnejše slikarske (in neslikarske) postopke in tehnike," so sporočili iz Kulturnega doma Nova Gorica.

Šušnik je v svojem ustvarjanju prešel več razvojnih stopenj, skladnih z vprašanji, ki so jih izpostavili aktualni mednarodni likovni trendi. Ob vstopu na domače likovno prizorišče je raziskoval avtonomni izraz znotraj abstrakcije, ki je izhajala iz postavk evropskega in zlasti ameriškega povojnega modernizma, v drugi polovici 70. let pa je v svojih delih začel izpostavljati procesualnost. Konec omenjenega desetletja se je vključil v slikarstvo nove podobe in postal začetnik tega gibanja na Slovenskem.

"Univerzum v kompresiji: slike, nalepljene ob sfere notranjosti globusa, prezentirajo domišljijsko utesnjenost avtorja v subjektu in utesnjenost gledalca v subjektu. Kogarkoli, kjerkoli v galeriji,... brezizhodno," je v napoved razstave svojih del v novogoriški galeriji zapisal Šušnik.