Slovenija 2.3.2011 11:25

Ministrica Širca na dvodnevnem obisku v Parizu

Pariz, 2. marca - Ministrica za kulturo Majda Širca se bo danes in v četrtek mudila na obisku v Parizu. Danes se bo srečala s francoskim ministrom za kulturo Fredericom Mitterandom. Med drugim se bosta pogovarjala o poglobitvi sodelovanja na področju kinematografije in vzpostavitvi stanovanja za slovenske umetnike v Parizu, so sporočili z ministrstva.

Tema njunega pogovora bo tudi zavezništvo v pobudi ministrstva za kulturo, da bi bilo državam članicam EU dovoljeno ohraniti stopnjo prožnosti pri obdavčevanju knjig, posvetila pa se bosta še problematiki načrtovanega zmanjšanja sredstev za kulturne programe v okviru EU.

Ministrica Širca se bo na dvodnevnem obisku srečala tudi z direktorjem muzeja Petit Palais Gillesom Chazalom in bivšim francoskim ministrom za kulturo Jean-Jacquesom Aillagonom. Pogovarjala se bo še z generalnim direktorjem Francoske kinoteke Sergeem Toubiano in generalnim predstavnikom za francoski jezik in za jezike Francije Xavierjem Northom.

Lani sta državi na področju likovne umetnosti sodelovali z razstavo Zorana Mušiča v galeriji Claude Bernard in z razstavo Obljube preteklosti v Parizu, kjer so Slovenijo zastopali skupina Irwin in Marjetica Potrč, v dokumentarnem delu pa skupina OHO. Sodelovali sta tudi s fotografsko razstavo o Plečnikovih Žalah v pariški galeriji Pont-Neuf (2009) in v Toulousu (2010), na mednarodnem fotografskem sejmu Paris Photo pa so Slovenijo zastopale galerije Fotografija, Photon in zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Na področju uprizoritvene umetnosti pa tudi na širši ravni z več francoskimi partnerji sodeluje zavod Bunker. S centrom Relais Culture Europe in Festivalom d'Avignon denimo pripravljajo posvet med Avignonskim festivalom na temo kulture in socialnih sprememb.

Med razstavami velja omeniti še razstavo ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc, ki jo je pripravil Narodni muzej Slovenije v galeriji Les Invalides in ki je francoskemu in mednarodnemu občinstvu približala malo znano epizodo Napoleonovih vojn, ki je mesto Ljubljana prvič povzdignilo na raven prestolnice.

Na področju kulturne dediščine že vrsto let sodelujejo strokovnjaki pri projektu tezavra dediščinske terminologije, ki poteka v okviru projekta HEREIN (Informacijskega sistema na področju dediščinskih politik) Sveta Evrope. Obe državi s prostovoljnimi prispevki omogočata delovanje in vsebinsko nadgradnjo programa ter s tem prispevata k povezovanju in oblikovanju evropskih dediščinskih politik skladno s konvencijami Sveta Evrope ter dejavnostmi usmerjevalnega odbora za kulturno dediščino in krajino Sveta Evrope.

Obe državi sta vključeni tudi v pripravo transnacionalne serijske nominacije Prazgodovinska kolišča okoli Alp, pri kateri sodelujejo še Švica kot vodilna partnerka, Italija, Avstrija in Nemčija.

V sodelovanju s Francoskim Inštitutom Charles Nodier v Ljubljani so v dvorani Kinodvora vsak mesec predvajali en sodoben francoski film, ki se je izmuznil distribucijskim in festivalskim mrežam. V Slovenski kinoteki pa je bil maraton filmov Erica Rohmerja.

Na področju književnosti so se v Ljubljani predstavili Jean-Luc Marion, Annie Ernaux, Andrei Makine, Muriel Barbery in Ismail Kadare. Francoski inštitut je organiziral še predstavitve Marguerite Yourcenar in Jeana Geneta. V Ljubljani je predaval filozof Jacques Rancier.