Svet 5.3.2011 6:00

Za nagrado evropski muzej leta nominiranih 34 muzejev

Bremen, 5. marca - Za nagrado evropski muzej leta, ki jo podeljuje Evropski muzejski forum (EMF), je letos nominiranih 34 evropskih muzejev iz 15 držav. Nagrado bodo podelili 21. maja v Nemškem centru za emigracijo v pristaniškem mestu Bremerhaven, kjer bo od 18. do 21. maja potekala tudi skupščina EMF.

Nemški center za emigracijo bo podelitev nagrade za evropski muzej leta gostil štiri leta zatem, ko je ta prestižni naziv leta 2007 prejel tudi sam. Evropski muzejski forum, ki deluje pod okriljem Sveta Evrope, nagrado podeljuje že 34 let, z njo pa želi pripomoči k dvigu kakovosti evropskih muzejev, so sporočili iz Nemškega centra za emigracijo.

Zmagovalec poleg naziva evropski muzej leta za eno leto postane tudi lastnik in varuh znamenite skulpture Jajce britanskega umetnika Henryja Moora. Poleg nagrade za muzej leta bodo podelili še nagrado "Kenneth Hudson", nagrado Silletto ter nekaj posebnih pohval.

Med letošnjimi nominiranci sta iz bližnje soseščine tudi Muzej prekinjenih ljubezni in Muzej sodobne umetnosti iz Zagreba. Slovenija letos med nominiranci nima svojega kandidata.

Muzeji, ki se želijo potegovati za nagrado za leto 2012, morajo svoje predloge poslati do 15. marca. Zanjo se lahko potegujejo vsi muzeji v državah, ki so članice Sveta Evrope, ki so se odprli ali bili prenovljeni v zadnjih dveh letih. Podeljevalci nagrade dajejo pri ocenjevanju velik poudarek interpretaciji, prezentaciji, domišljiji, družbeni odgovornosti, komunikaciji in marketingu.

V Nemškem centru za emigracijo obiskovalci preko razstave sledijo koreninam več kot sedmih milijonov ljudi, ki so iz mesta Bremerhaven med letoma 1830 in 1974 emigrirali v novi svet. Na potovanje v preteklost obiskovalca ponesejo prostorske in avdio instalacije, dopolnjene z drugo tehnologijo.

Center je nagrado za muzej leta 2007 dobil za "pripovedovanje zgodovine na način, da so vpletena čustva, z gledališkimi sredstvi in akademsko obravnavo glavnih tem migracije". Nagrado evropski muzej leta je tako Nemčija ponovno dobila po 15 letih.