Slovenija 2.3.2011 15:18

V času EPK bodo zaživele kulturne ambasade

Maribor, 2. marca - Med načrtovanimi projekti v partnerskih mestih v času Evropske prestolnice kulture (EPK) je postavitev kulturnih ambasad. S tem namenom so organizatorji v torek v Mariboru gostili veleposlanike in kulturne atašeje držav Evropske unije v Sloveniji in direktorje tujih kulturnih centrov v Ljubljani, s katerimi so govorili o morebitnem sodelovanju.

Kot so danes sporočili iz zavoda Maribor 2012, je 30 udeležencev sestanka sprva nagovorila vršilka dolžnosti generalnega direktorja zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, ki je izpostavila pomen EPK, ki presega meje mesta in države. "Ideja kulturnih ambasad je poglobljeno sodelovanje med kulturami evropskih držav, s tem pa bomo doživeli duh evropske kulture ne samo v Mariboru in partnerskih mestih, ampak v Sloveniji na sploh," je dejala.

Kulturne ambasade evropskih držav bodo predvidoma zaživele na sedežu zavoda Maribor 2012 v Naskovem dvorcu v Mariboru. Ta prostor bo služil kot prireditveni in reprezentativni center posameznih kultur, od koder se bo mrežilo dogajanje po drugih institucijah in lokacijah po mestu ter po partnerskih mestih.

Udeležbo pri projektu je doslej potrdilo sedem tujih kulturnih inštitutov, in sicer Francoski institut Charles Nodier, British Council, Avstrijski kulturni forum, Italijanski inštitut za kulturo, nemški Goethe-Institut, španski inštitut Cervantes ter Finnagora, pa tudi Belgija in Portugalska.

Predstavnikom veleposlaništev in tujih centrov so se na torkovem sestanku predstavili tudi kreativni producenti zavoda Maribor 2012 za posamezna umetniška področja. Ti bodo s predstavniki veleposlaništev in centrov skupno usklajevali programe v okviru kulturnih ambasad.

Predstavniki veleposlaništev in tujih kulturnih centrov ter institutov bodo skupaj s predstavniki zavoda v naslednjih tednih dorekli program posameznih držav, ki se bodo v Mariboru s svojimi kulturnimi vsebinami predstavile v času EPK. V kratkem se bodo predstavniki veleposlaništev in centrov odpravili tudi na obiske partnerskih mest, kjer si bodo ogledali lokacije, primerne za prireditve.