Svet 3.3.2011 5:00

Dirigent Zubin Mehta dobil zvezdo na Pločniku slavnih

Los Angeles, 3. marca - Indijski dirigent Zubin Mehta je dobil svoje mesto med številnimi filmskimi zvezdami. V torek so namreč na znamenitem hollywoodskemu Pločniku slavnih (Walk of Fame) odkrili njegovo zvezdo. To je že 2434. zvezda na tej "aveniji sanj".

Dirigentu je ob tem čestitko izrekel junak filmskih platen Kirk Douglas (94), ki je dejal: "Le kaj bi svet brez glasbe?" Mehti, ki nastopa po vsem svetu, so zaigrali člani filharmoničnih orkestrov iz Los Angelesa in z Dunaja ter Izraelske filharmonije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z zvezdo je Mehta, kot je dejal, obeležil tudi 50 let delovanja z Izraelsko filharmonijo. Štiriinsedemdesetletni dirigent trenutno gostuje v ZDA.

Zubin Mehta se je rodil v Mumbaju. Na Dunaju je študiral pri Hansu Swarowskem. Pri 23 letih je dirigiral tako Dunajski kot Berlinski filharmoniji, pri 26 letih pa je postal najmlajši stalni dirigent filharmoničnega orkestra iz Los Angelesa. Hkrati je bil glavni dirigent simfoničnega orkestra iz Montreala.

Leta 1969 je postal glasbeni svetovalec Izraelske filharmonije in leta 1977 njen glasbeni direktor, leta 1981 so ga povzdignili v doživljenjskega glasbenega direktorja. Ob vseh drugih angažmajih je bil 13 let glasbeni direktor Newyorške filharmonije.

Mehta bo po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug skupaj z orkestrom Beograjske filharmonije z gala koncertom 27. avgusta v Dubrovniku odprl festival Julian Rachlin in prijatelji. Izvedli bodo deli Johannesa Brahmsa, in sicer violinski koncert z Rachlinom kot solistom in Drugo simfonijo, so sporočili iz Beograjske filharmonije.