Slovenija 2.3.2011 15:49

Bogataj za korektno imenovanje direktorja Prešernovega gledališča

Kranj, 2. marca - Kranjski župan Mohor Bogataj zavrača očitke o političnih interesih pri odločitvi mestnega sveta o ponovnem razpisu za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča Kranj. Zavzema se za imenovanje po veljavni zakonodaji in upoštevajoč strokovne zahteve, je zapisal v današnji izjavi za javnost.

Odločitev kranjskega mestnega sveta na seji 16. februarja, da po sklepu Upravnega sodišča RS o ponovnem imenovanju direktorja Prešernovega gledališča Kranj ne imenuje nobenega izmed dveh kandidatov, ki sta se prijavila na razpis, in da se opravi nov razpis za direktorja, je, kot je zapisal kranjski župan, sprožila buren medijski odziv zaposlenih v gledališču, stanovskih organizacij in ministrstva za kulturo.

Bogataj spoštuje njihovo mnenje in podporo Ivani Djilas, ki jo je kranjski mestni svet v prejšnji sestavi junija 2010 imenoval za direktorico gledališča. Kot pojasnjuje, si z mestnim svetom prizadevajo, da bi gledališče dobilo strokovnega direktorja, ki ima razvojno vizijo te ustanove, in nikakor ne političnega, kot je bilo moč zaslediti v nekaterih medijih. "Vendar je postopek imenovanja tak, da o tem odloča mestni svet," še dodaja.

Pri pripravi gradiva za omenjeno sejo je Bogataj predhodno proučil mnenja svetniških skupin koalicije in opozicije. Po mnenju kranjskega župana je bilo videti, da bo politični vpliv še najmanjši in odločitev v največji možni meri nevtralna, če se razpis ponovi, za čas imenovanja pa za nemoteno delovanje gledališča imenuje vršilca dolžnosti direktorja.

Temu je sledil predlog sklepov in tako je v omenjeni zadevi, spoštujoč sodbo upravnega sodišča, pri ponovni odločitvi o imenovanju direktorja gledališča potrdil tudi mestni svet. Odločitev sveta je legitimna in ji kot župan nima pravice oporekati, meni Bogataj. To je te dni razložil tudi zaposlenim v gledališču, ki so tudi predlagali, da se ponovni razpis opravi po zaključku letošnje gledališke sezone.

Kranjski župan obžaluje, "da se je imenovanje direktorja oziroma direktorice Prešernovega gledališča Kranj zapletlo do te mere, da se morajo pogovarjati preko medijev". Ne pomni, da bi bilo ob kateri drugi zadevi, ki se tiče kranjske občine, prelitega toliko črnila kot tokrat, zato se mu poraja misel, da ima zadeva še kakšna druga, trenutno njemu neznana politična ozadja.

Zavzel se bo, da se imenovanje direktorja izpelje korektno po veljavni zakonodaji in upoštevajoč strokovne zahteve za tako delovno mesto. To pomeni izvedbo razpisa ter da bodo mnenja o prijavljenih kandidatih izrekli strokovni svet, svet zavoda ter komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri mestnem svetu, odločitev o imenovanju pa bo sprejel občinski svet, je še zapisal.