Na hitro prelistano 5.3.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. marca - Založba Modrijan je izdala roman hrvaške pisateljice Ivane Simić Bodrožić Hotel Zagorje, založba Učila International pa roman Candace Bushnell z naslovom Dnevniki Carrie Bradshaw. Krtina je bogatejša za sociološko delo Eve Illouz Hladne intimnosti, Mladinska knjiga pa je otroško bero obogatila s slikanico Skrivnosti našega telesa.

Ljubljana. Roman avtorice Candace Bushnell z naslovom Dnevniki Carrie Bradshaw. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Candace Bushnell z naslovom Dnevniki Carrie Bradshaw.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica z naslovom Skrivnosti našega telesa. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Skrivnosti našega telesa.
Foto: STA

Ljubljana. Roman avtorice Ivane Simić Bodrožić z naslovom Hotel Zagorje. Foto: STA

Ljubljana.
Roman avtorice Ivane Simić Bodrožić z naslovom Hotel Zagorje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Eve Illouz z naslovom Hladne intimnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Eve Illouz z naslovom Hladne intimnosti.
Foto: STA

HOTEL ZAGORJE - ROMAN O ODRAŠČANJU NAJSTNICE V VOJNEM VUKOVARJU

Mladinski roman Hotel Zagorje je prvoosebna pripoved odraščajočega dekleta iz Vukovarja, ki po padcu mesta v vojni leta 1991 najstniška leta preživlja z mamo in bratom kot izgnanka v majhni sobici bivše politične šole v Kumrovcu. Roman z mladostniškimi temami, kot so odraščanje, prva ljubezen, uporništvo in iskanje lastne identitete, omogoča mlademu bralcu, da se popolnoma poistoveti z glavno junakinjo, obenem pa mu posreduje tudi humanitarno sporočilo. Kljub strahotnosti dogodkov vojne na tleh bivše Jugoslavije avtorica ni patetična niti ne kaže na krivce, pač pa se poslužuje blagega humorja, ob čemer ohranja iskreno spoštovanje do slehernega človeškega življenja. Romanu je dodan intervju z avtorico, ki ga je opravila prevajalka dela Maja Novak.

Hrvaška pesnica in pisateljica Ivana Simić Bodrožić (1982) se je rodila v Vukovarju. Literarno pot je začela s poezijo. Za pesniško zbirko "Prvi korak u tamu" je leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike ter nagrado Kvirin. Kot najmlajša pesnica je uvrščena tudi v antologijo sodobne hrvaške poezije "Uteha kaosa". Za prozni prvenec Hotel Zagorje (2010) je prejela nagrado Kiklop, nagrado Josipa in Ivana Kozarca ter srbsko literarno nagrado Koćičevo pero za izjemne dosežke v sodobni književnosti.

DNEVNIKI CARRIE BRADSHAW - ZGODBA O DEKLETU IZ MALEGA MESTA Z VELIKIMI SANJAMI

Bralci tokrat spoznajo protagonistko Carrie Bradshaw pred Seksom v mestu, ko je bila še dekle iz malega mesta z velikimi sanjami. Zgodba se začne v zadnjem letniku srednje šole. Carrie je na pragu odraslosti, v času, ko prosti čas preživlja s svojimi najboljšimi prijateljicami, s katerimi je nerazdružljiva. Ko na šolo pride Sebastian Kydd, se mora soočiti z bolečo izdajo prijateljice, kar ji postavi na glavo dotedanje razumevanje sveta in življenja. Roman je zgodba o tem, kako začne povsem navadno dekle razmišljati s svojo glavo ter prikaže njen razvoj v bistroumno in pronicljivo pisateljico.

Candace Bushnell je priznana pisateljica uspešnic Seks v mestu, Šminkasta džungla, Peta avenija 1, "4 Blondes" in "Trading up", ki so jih prodali v več milijonih izvodov. Po njeni zbirki kolumn Seks v mestu je nastala tudi priljubljena istoimenska nanizanka, pozneje pa še dva filma. Na TV zaslonih je oživela tudi Šminkasta džungla. Je kolumnistka pri New York Observerju, kot urednica sodeluje tudi v reviji Vogue. V slovenščini so poleg pričujočega romana, ki ga je prevedla Alenka Perger, izšli še Šminkasta džungla in Peta avenija.

HLADNE INTIMNOSTI - KRITIČEN POGLED SOCIOLOGINJE NA SODOBNO KULTURO, PREŽETO S ČUSTVENOSTJO

Monografija Hladne intimnosti: oblikovanje čustvenega kapitalizma je predelana različica odmevnih t.i. Adornovih predavanj Illouzove leta 2005 v Frankfurtu. Kot protiutež razširjenemu pojmovanju o racionalnosti kot osnovnemu načelu delovanja kapitalistične družbe avtorica zagovarja tezo, da je sodobna kultura prežeta s čustvenostjo, ki zabrisuje ustaljene meje. Vzporedno s "počustvenjem" blagovnih odnosov se čustvena razmerja podrejajo logiki blaga. Podobno kot se družbena razmerja vedno bolj psihologizirajo, posameznik svoj donos do sebe vedno bolj gradi s pomočjo strokovnega - običajno terapevtskega - diskurza. Spremno besedo k delu v prevodu Kostje Žižka je napisal Slavoj Žižek.

Eva Illouz je profesorica sociologije na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in gostujoča predavateljica na številnih uglednih univerzah po svetu. Izdala je več odmevnih knjig, med njimi "Consuming the Romantic Utopia" (1997), "Oprah Winfrey and the Glamour of Misery" (2003) in "Saving the Modern Soul: Therapy, Emotions, and the Culture of Self-Help" (2008). Hladne intimnosti so prvo avtoričino delo, prevedeno v slovenščino.

SKRIVNOSTI NAŠEGA TELESA - SLIKANICA Z ODGOVORI NA OTROŠKE "ZAKAJE"

Slikanica podaja smešne in zaresne odgovore na večne otroške "zakaje" oziroma na vprašanja o človeškem telesu, ki jih nenehno postavljajo radovedni otroci. V slikanici, ki je nastala po ameriškem izvirniku "The Secrets of our body", lahko najmlajši bralci ob simpatičnih ilustracijah in domiselnih otroških odgovorih odkrivajo skrivnosti človeškega telesa. Med drugim lahko izvejo, "zakaj kihamo, lulamo, kakamo in zakaj imamo popek". Besedila je prevedla Jelka Pogačnik.