Svet 5.3.2011 5:30

James Levine zapušča Bostonski simfonični orkester

Boston, 5. marca - Ameriški dirigent James Levine je napovedal, da se bo po sedmih letih umaknil z mesta glasbenega direktorja Bostonskega simfoničnega orkestra zaradi slabega zdravja. To se bo zgodilo 1. septembra, toda simfoniki se z njim že dogovarjajo za novo obliko stalnega sodelovanja, je sporočilo orkestra povzela ameriška tiskovna agencija AP.

Levine, ki velja za enega največjih dirigentov, je lani prestal že drugo operacijo hrbtenice in izpustil poletne koncerte. Leta 2008 pa so mu zaradi malignega tumorja odstranili desno ledvico.

Da se umika s položaja, so bostonski simfoniki sporočili le dan zatem, ko je odpovedal preostale načrte v sezoni, ker, kot je pojasnil, želi večjo pozornost nameniti zdravju. Odpoved je zato, kot je še dejal, v najboljšem interesu obeh strani.

Levine je 14. glasbeni direktor Bostonskega simfoničnega orkestra od njegove ustanovitve leta 1881 in prvi ameriški dirigent, ki je opravljal to funkcijo. Poleg tega je glasbeni direktor Metropolitanske opere v New Yorku, kjer pa zaenkrat še ostaja.