Svet 4.3.2011 6:00

V Frankfurtu na Odri obeležujejo 200-letnico smrti Heinricha von Kleista

Frankfurt, 4. marca - V Frankfurtu na Odri, rojstnem mestu nemškega literata Heinricha von Kleista (1777-1811), se bodo danes začele prireditve ob letošnji 200-letnici njegove smrti. Za uvod v obsežen program so v četrtek v Kleistovem muzeju odprli razstavo njegovih rokopisov, ki Kleista predstavljajo v nenavadni luči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V središču nove razstave z naslovom Materialnosti ni toliko vsebina dokumentov, temveč njihov videz. Njen del so tudi Kleistova ročna dela. Med drugim je na ogled ovojnica, ki jo je izdelal za pismo svoji zaročenki. Kuverta je naslovljena na "gospo Zenge".

Ker pa se je o Kleistu ohranilo malo stvari, so razstavljeni tudi njegovi rokopisi, je pojasnila kuratorica Barbara Gribnitz. Ti so bodisi last muzeja ali pa so si jih za to priložnost sposodili iz celotne Nemčije in Švice, kjer so sicer pogosto na ogled. Obiskovalci imajo možnost, da rokopise vidijo kot umetniško delo, se poglobijo v Kleistovo pisavo, različne vrste papirja in črnilo.

Razstavo so odprli na predvečer slovesnega začetka Kleistovega leta. Za vrhunec današnjih slovesnosti bo poskrbel nemški minister za kulturo Bernd Neumann, ki bo zasadil prvo lopato za dozidavo Kleistovega muzeja.

Priznani nemški pisatelj, pesnik in dramatik, znan po igrah, kot so Princ Homburški, Razbiti vrč in Katica iz Heilbronna, je umrl 21. novembra 1811. Po njem se imenuje nemška literarna nagrada.