Slovenija 3.3.2011 20:51

Širca in Mitterand za večjo prepoznavnost slovenske kulture v Franciji

Pariz, 3. marca - Francoski minister za kulturo Frederic Mitterand je kulturni ministrici Majdi Širci na srečanju v Parizu dejal, da ni bilo storjenega dovolj za prepoznavnost slovenske kulture v Franciji. Ministrici je zato predlagal usmeritve za sodelovanje, v pripravi pa je tudi sporazum o sodelovanju na filmskem področju, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Med možnostmi predstavitve slovenske kulture v Franciji sta ministra na dvodnevnem srečanju v Parizu govorila o razstavi slovenskih impresionistov, razstavi slikarja Zorana Mušiča, pregledni razstavi slovenske arhitekture in slovenske fotografije.

Mitterand in Širca sta se pogovarjala tudi o nujnosti poglobljenega razmisleka o zaščiti kulture in kulturnih dobrin v času zaostrenih pogojev recesije in možnostih pritiska, ki jih kot politika lahko na tem področju spodbudita. Mitterand je na srečanju zagotovil, da ima pobuda ministrice Širce o ničelni stopnji davka na knjige zaveznika v francoski kulturni politiki.

Širca se je srečala tudi z nekdanjim ministrom za kulturo Francije Jean-Jacquesom Aillagonom, avtorjem ključnih zakonskih rešitev, ki so v Franciji uvedle davčne olajšave na področju kulture. Evalvacija zakonodaje, ki jo bodo posredovali našemu ministrstvu bo temelj olajšav, za katere se na področju kulture zavzema tudi ministrica Širca.

Ministrica se je srečala tudi z generalnim direktorjem Francoske kinoteke Sergeem Toubiano, s katerim se je dogovorila za intenzivno sodelovanje. Toubiano ji je še zagotovil, da se bo francoska kinoteka predstavila v Ljubljani.

V Franciji je sicer pred mesecem dni začel svojo pot v francoskih kinematografih film Slovenka, režiserja Damjana Kozoleta, ki je tako prvi slovenski film v redni francoski distribuciji. Film je bil zelo opažen, kritika ga je pohvalila, gledalci prav tako, saj se vrti že mesec dni, so še zapisali na ministrstvu za kulturo.