Svet 6.3.2011 6:00

Na atenski Akropoli odkrili doslej nepoznane kose friza

Atene, 6. marca - Arheologi so po naključju prišli do izjemne najdbe na atenski Akropoli. V južnem obzidju so našli najmanj pet manjkajočih kosov friza s Partenona. Ti so bili kot "puzle" vzidani v obzidje, da bi ga na ta način utrdili. Arheologi so doslej menili, da so se ti kosi izgubili ob eksploziji leta 1687.

"Ne vemo še, kako veliki so ti kosi, saj so še vedno vzidani v obzidje," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal arheolog Alexandros Mantis.

Dele friza so odkrili po naključju, ko so s kamero, pritrjeno na predelan toplozračni balon, naredili bližnje posnetke obzidja, da bi preverili, v kakšnem stanju je in koliko ima razpok. Na dele friza so postali pozorni, ker ti niso iz istega kamna, kot je sicer obzidje, ampak iz marmorja, kakršen je bil uporabljen tudi pri Partenonu.

Strokovnjaki domnevajo, da so dele friza, ki so po eksploziji ležali naokoli, v 18. stoletju uporabili, da so z njimi utrdili obzidje Akropole. Akropolo so v času osmanskega cesarstva uporabljali tudi kot trdnjavo, je poročal grški radio.

Dele friza bodo prihodnji mesec previdno odstranili iz obzidja. Mesto bodo našli v novem Muzeju Akropole.

Od 96 kosov friza jih je dane 56 shranjenih v Britanskem muzeju v Londonu. Atene si sicer že več kot četrt stoletja prizadevajo, da bi jih dobile nazaj.

Partenon je najznamenitejši še stoječi spomenik antične Grčije.