Slovenija 5.3.2011 9:00

V CUK Kino Šiška z letom 2010 zadovoljni

Ljubljana, 5. marca - V Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška se je v letu 2010 zvrstilo 243 dogodkov, od tega 105 glasbenih. Dogodke osnovnega in spremljevalnega programa je obiskalo 61.429 ljudi. Povprečna zasedenost šišenskih prizorišč je bila 67-odstotna. Skupaj je v CUK Kino Šiška nastopilo 1250 ustvarjalcev z vsega sveta.

V osnovnem programu, ki pokriva glasbo, uprizoritvene umetnosti in intermedijo, so pripravili 132 dogodkov, od tega 105 koncertov, kar je 79 odstotkov osnovnega programa. Med koncerti je bilo 17 razprodanih. Glasbi sta po deležu sledili uprizoritvena umetnost (11 odstotkov) in intermedija (10 odstotkov).

Med koncerti so tako po kvaliteti kot po odzivu publike v sporočilu za javnost izpostavili zasedbo Lollobrigida, Jana Garbareka, zasedbe Balkanbeats, Onyx, Nouvelle Vague, Megadeth, Florence and the Machine, Parov Stelar Band, Melodrom, Društvo mrtvih pesnikov, Caribou, Jinx, Tricky, White Lies, Yanna Tiersena, Eda Maajko in dogodek ob 60. letnici Igorja Vidmarja, imenovan IBTZ.

Vedno večjo medijsko prepoznavnost in zanimanje občinstva je pritegnila serija glasbenih dogodkov YU GO!, ki je predstavila 21 uveljavljajočih se glasbenih skupin z območja nekdanje Jugoslavije. V sporočilu za javnost so izpostavili tudi serijo glasbenih dogodkov avantgardne narave, ki so omogočili predstavitve nekaterih najbolj referenčnih mednarodnih avantgardnih glasbenih ustvarjalcev, kot so Alva Noto, Blixa Bargeld, Thomas Bloch & Nina Prešiček, Youngblood Brass Band in drugi.

Na področju uprizoritvenih umetnosti so izpostavili Urbanobelet, Pasje dneve in Kralja Davida Uroša Rojka, na intermedijskem področju pa 50-urni performans Dragana Živadinova ter performansa Spektr Marka Peljhana in Luftbalett Vlada Repnika.

V spremljevalnem programu je bilo 111 dogodkov, od tega 40 filmskih projekcij, 18 literarnih večerov oziroma predavanj, 16 delavnic, 13 razstav, 13 zaključenih dogodkov in 11 festivalov, simpozijev ali konferenc.

V razstavnem programu so bili zelo odmevni projekti Mimikrija avtorja Matjaža Tančiča, Fotografija na kavču in pregledna fotografska razstava 365 ob prvi obletnici Kina Šiška. Odmevno novost je predstavljala umetniška rezidenca WallART z Alexandrosom Vasmoulakisom s poslikavama sten Kina Šiška in M Hotela.

Kino Šiška sta uredništvi Scene Žurnala24 in Žurnala konec minulega leta razglasili za prostor leta 2010. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je arhitektkama Neni Garbrovec in Anji Planišček za rekonstrukcijo Kina Šiška podelila nagrado zlati svinčnik v kategoriji javne stavbe.

Leto 2010 je bilo za Kino Šiška uspešno tudi v finančnem smislu. Imeli so za 1.695.000 evrov prihodkov. Presežek prihodkov nad odhodki pa znaša 31.000 evrov. Uporabili ga bodo za nakup opreme, vzdrževanje in program.

Delež prihodkov, ki jih je zagotovil ustanovitelj - ljubljanska mestna občina, je 48 odstotkov oziroma 799.000 evrov. Ostali dohodki pa so rezultat aktivnosti zavoda. Kot so v CUK Kino Šiška še zapisali v sporočilu za javnost, je uspešen poslovni izid posledica intenzivnejšega delovanja na trgu in racionalne rabe sredstev.