Slovenija 6.3.2011 8:00

Na Homcu začetek prireditev v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča

Ljubljana/Zagreb/Split, 6. marca - Na Homcu se danes začenjajo 12. Gostičevi dnevi, s katerimi bodo obeležili spomin na slovenskega tenorista Jožeta Gostiča (1900-1963). Gostič velja za svetovno znanega opernega umetnika, ki je v svoji pevski karieri zasedel mesto prvaka ljubljanske, zagrebške in dunajske državne opere. Prireditve bodo še v Domžalah, v Splitu, Zagrebu in Ljubljani.

Uvodna prireditev Gostičevih dni bo spominska maša v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, Gostičevem domačem kraju, ki jo bo ob 10. uri daroval ljubljanski škof Anton Jamnik. Mašo bo spremljal Slovenski komorni zbor pod vodstvom zborovodje Mirka Cudermana, na orglah pa bo pevce spremljal organist Gregor Klančič. Slovesna maša v spomin na tenorista je postala eden od vrhuncev Gostičevih dni tudi po umetniški plati, so sporočili iz Kulturnega društva Jože Gostič Homec.

Popoldan ob 17. uri bo kot druga prireditev letošnjih Gostičevih dni, ki bodo potekali do 27. marca, slavnostni koncert v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Na njem se bodo predstavili operni umetniki iz zagrebške in ljubljanske operne hiše. Pevci Opere HNK Zagreb bodo predstavili hrvaško nacionalno opero Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, solisti SNG Opera in balet Ljubljana pa bodo izvedli arije iz svetovne zakladnice operne umetnosti.

Opera HNK Split po več kot dveh desetletjih pripravlja novo postavitev lirično obarvane opere Josipa Hatzeja Adel in Mara, ki je bila prvič izvedena leta 1932 na odru ljubljanske Opere in v kateri sta naslovni vlogi pela Jože Gostič in Zlata Gjungjenac. Tokrat bo dirigent Loris Voltolini, režiserka predstave pa Dora Ruždjak Podolski.

V splitski operi bodo ob premieri opere 12. marca odprli tudi razstavo z naslovom Jože Gostič - tenor avtorice Marije Barbieri. Razstavo o življenju in delu umetnika je pripravilo Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom iz Zagreba.

Opera HNK Zagreb je v letošnje Gostičeve dni uvrstila premiero opere Riharda Wagnerja Parsifal, katere naslovna vloga predstavlja eno od Gostičevih najlepših vlog. Opernemu ansamblu bo dirigiral Nikša Bareza, režiser predstave bo Kurt Josef Schildknecht, v vlogi Parsifala pa bo nastopil ameriški tenorist John Charles Pierce.

Tudi letos bosta svoj koncert opernemu pevcu podarila Zbor in orkester Consortium musicum. V Slovenski filharmoniji v Ljubljani bosta 27. marca skupaj s solisti pod vodstvom Mirka Cudermana koncertno izvedla opero Arthura Sullivana Gondoljerji ali Kralj Baratarije, za katero je libreto napisal William Gilbert. Komična opera bo sklenila letošnje Gostičeve dneve.