Slovenija 7.3.2011 12:11

Umrl fotoreporter Edi Šelhaus

Ljubljana, 7. marca - V 92. letu starosti je v nedeljo umrl Edi Šelhaus, ki je veljal za legendo slovenskega fotoreporterstva, so sporočili iz Muzeja novejše zgodovine, ki hrani njegov povojni opus. Šelhaus je v svoji karieri s fotoaparatom obeležil najpomembnejše dogodke slovenske zgodovine.

Šelhaus se je rodil leta 1919 v Podkraju nad Vipavo. Otroštvo je preživel v Trstu, nato pa emigriral v Jugoslavijo in se izučil za fotografa. Leta 1943 se je pridružil partizanom in posnel številne fotografije vojnih dogodkov.

Po upokojitvi se je 25 let posvečal raziskovanju usode zavezniških letalcev, ki so med vojno prisilno pristali ali doskočili na slovenska tla.

Šelhaus je v svoji dolgoletni fotografski karieri naredil na sto tisoče fotografij. V Muzeju novejše zgodovine jih hranijo okoli 80.000, od katerih je 62.000 natančno obdelanih in popisanih. Leta 2000 je za podaritev obsežnega fotografskega opusa Muzeju novejše zgodovine prejel Valvasorjevo priznanje.

Podeljevalci so tedaj med drugim zapisali: "Malo je fotoreporterjev, ki so v svojem življenju posneli tolikšno število posnetkov kot Edi Šelhaus, ki je držal prst na sprožilcu kar pol stoletja, malone vsak dan in nemalo dni dobesedno od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur. Sam omenja milijon posnetkov in pol."