Slovenija 7.3.2011 16:19

Fotografija leta je Delavci Vegrada Mateja Družnika

Ljubljana, 7. marca - V ljubljanski Mestni hiši je nocoj v okviru festivala novinarske fotografije Slovenia Press Photo 2011 (SPP) mednarodna žirija pod vodstvom Patricka Wittyja razglasila zmagovalne fotografije in nagrajence natečaja najboljših fotoreporterskih del. Fotografijo leta z naslovom Delavci Vegrada je posnel Matej Družnik s časopisa Delo.

V zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše so podelili še nagrado za najboljšo reportažo, ki jo je prejel Luka Dakskobler za ribiško reportažo iz Istanbula. Žirija je poleg glavnih izbrala še nagrade in častne omembe v petih kategorijah.

V kategoriji novice je nagrado za najboljšo fotografijo prejel Miha Horvat, v kategoriji šport Simon Chang, v kategoriji narava in okolje je bila najboljša fotografija Luke Dakskoblerja, najboljša reportaža je delo Jošta Franka, častno omembo žirije pa si je prislužil Tomaž Črnej. Nagrada v kategoriji za najboljšo športno reportažo ni bila podeljena, častno omembo žirije v tej kategoriji pa je prejel Jaka Gasar.

V kategoriji kultura in zabava je bila za najboljšo izbrana fotografija Voranca Vogla, najboljšo reportažo pa je posnel Matjaž Rušt. V kategoriji ljudje je nagrado za najboljšo fotografijo prejel Jošt Franko, za najboljšo reportažo Simon Chang, častno omembo žirije si je prislužil Aleš Gregorič.

Letos je na natečaju Slovenia Press Photo sodelovalo 233 avtorjev, ki je prijavilo rekordno število fotografij, skupaj 3898. V mednarodni žiriji priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije so poleg predsednika žirije Patricka Wittyja (Time) sodelovali še Antonin Kratochvil (VII Photo Agency), Marko Drobnjaković (AP Associated Press), Wade Goddard (War Photo Ltd.) in Marcus Bleasdale (VII Photo Agency).

Kot je za STA pojasnil Boštjan Novak s SPP, so se prvotni člani žirije zamenjali, saj so Emilia Morenattija z ameriške tiskovne agencije AP, Gorana Tomaševića z britanske tiskovne agencije Reuters in Christopheja Simona s francoske tiskovne agencije AFP agencije vpoklicale na delo v Libijo.

V okviru letošnjega festivala Slovenia Press Photo 2011 so bile organizirane tudi tri razstave mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij. Organizatorji so v Ljubljano povabili Paola Pellegrina, fotografa fotografske agencije Magnum, ki je na razstavi "As I Was Dying" (Ko sem umiral) na ogled postavil prerez svojega dela zadnjih 15 let. Razstava je na ogled v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu.

Druga razstava je pregledna razstava francoske agencije AFP, ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu, ki jo je moč videti v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše. Tretja razstava v galeriji Kresija pa je plod sodelovanja med organizacijo Zdravniki brez meja (Medecins Sans Frontieres) in fotografsko agencijo VII.

Omenjene razstave, vključno z razstavo zmagovalnih del letošnjega natečaja v zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše, bodo na ogled do konca marca.