Slovenija 8.3.2011 9:05

V Ljubljani feministični in queerovski festival Rdeče Zore

Ljubljana, 8. marca - Na mednarodni dan žensk se bo v Ljubljani začel 12. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore. Festival v prvi vrsti tematizira položaj žensk v neločljivem spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja. Festival bo do petka med drugim ponudil razstave, predstavitve publikacij, pogovore in koncerte.

Rdeče zore se bodo v klubu Tiffany v AKC Metelkova mesto ob 17. uri začele s pogovorom Stanislave Repar in Ive Jevtič o feminističnih publikacijah založbe KUD Apokalipsa.

Na festivalu bodo med drugim razstavljale Eva Lučka Kozak, Kristina Posilović in Lea Kralj Jager, slednja v Zaklonišču, novem razstavnem prostoru v Parku slovenske reformacije. Alenka Sottler, Kiki Omerzel in duo Lukatarina se bodo predstavile v Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova mesto z razstavo Podobe popolnosti?, ki kritizira stereotipno prikazovanje ženskih podob in vlog.

V sredo bosta v klubu Tiffany potekali predstavitvi slovarja lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transseksualnih, transspolnih in queer izrazov z naslovom LGBT slovar in publikacije Lezbične, feministične in ženske študije, ki je bibliografija LGBT knjig, tematskih revij in umetnostnih katalogov v slovenskem jeziku.

Rdeče zore bodo med drugim ponudile še koncert improvizirane glasbe Neže Naglič in Irene Tomažin, delavnici izdelave spolnih pripomočkov in predavanje Marie Dion o feminističnem in protiokupacijskem aktivizmu v izraelski Haifi. Dionova se bo predstavila še z intervencijo v javni prostor z naslovom V tvoji podobi, ki bo na ogled v četrtek od 21.30 dalje na zidovih AKC Metelkove mesta.

Konec aprila bo organizator festivala, društvo KUD Mreža, izdal zbornik intervjujev s preteklimi in sedanjimi organizatorkami festivala z naslovom Rdečke razsajajo!. Spletna stran festivala navaja misel pisateljice Suzane Tratnik, ki opozarja, kako zelo pomembno je govoriti o feminizmu in feminizmih, saj zaradi razpršitve feminističnih iniciativ iz 80. let danes obstaja lažni vtis, da feminizma ne potrebujemo več.