Slovenija 8.3.2011 11:16

V Ljubljani začetek festivala dramske pisave Preglej na glas

Ljubljana, 8. marca - S predstavo To sem jaz, kdo si pa ti? umetniške skupine Preglej drevi ob 20. uri v Štihovi dvorani Cankarjevega doma se bo v Ljubljani začel 6. festival dramske pisave Preglej na glas. Do 18. marca bo potekal v Cankarjevem domu, Plesnem Teatru Ljubljana in na drugih prizoriščih po Ljubljani. Osredotočil se bo na raziskovanje ad hoc gledališča.

Štirje delavniški projekti ad hoc gledališča bodo svoje premiere doživeli na festivalu, in sicer dogodek na temo segregacije glede na ekonomsko situiranost, spolno usmerjenost, poklic in spol. Potekala bo tudi diskusija o metodologiji dela pri ustvarjanju ad hoc projektov.

Kot je na novinarski predstavitvi povedala dramaturginja in dramatičarka Simona Semenič, je festival dramske pisave od začetkov pred šestimi leti prehodil plodno pot iskanja drugačnih pristopov k predstavitvi sodobne slovenske dramatike. V program je uvrščal še neuveljavljene pisce in jim, poleg predstavitve širši javnosti, ponudil vrsto koristnih delavnic in preizkušanj različnih gledališčih praks.

Uprizorjeni bosta tudi dve gostujoči predstavi, ki raziskujeta nove gledališke formate: Mnogo nas je avtorice Dalije Aćin v produkciji beograjskega Bitef teatra in predstava Kako se je moje življenje spremenilo v festival? avtorja Roka Vevarja, ki bo doživela slovensko premiero.

Festival bo ponudil tudi bralne uprizoritve nominiranih besedil za Grumovo nagrado 41. tedna slovenske drame. To so "Shocking Shopping" Matjaža Zupančiča, Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja Vinka Möderndorferja, Stolp Iva Svetine in Vaje iz tesnobe Milana Kaca. Teden slovenske drame bo sicer potekal med 23. marcem in 6. aprilom.

Bralnim uprizoritvam bodo sledili moderirani pogovori z avtorji besedila in gledališkimi teoretiki. Pogovori po bralnih uprizoritvah, ki jih bo vodila Zala Dobovšek, so namenjeni kritiškemu pretresu nominiranih besedil ter pogovoru z avtorji in gledališkimi strokovnjaki, ki bodo izpostavili posebnosti posameznega dramskega besedila.

Poleg scenskih in bralnih uprizoritev bo festival tudi teoretično obravnaval sodobno dramsko pisavo, nove uprizoritvene žanre in metodologije dela. Organizatorji tako napovedujejo okroglo mizo z naslovom Kako misliti in uprizarjati nove tekstovne formate.

Festivalsko dogajanje bo spremljal bilten, ki bo letos prvič dostopen na spletnem portalu SiGledal.

Festival pripravlja KD Integrali v koprodukciji s Cankarjevim domom ter v sodelovanju s Tednom slovenske drame, Medukrepom Plesnega teatra Ljubljana in zavodom Maska.