Slovenija 8.3.2011 14:32

Pred festivalom Pravljice danes: Preplet ljudskega in sodobnega

Ljubljana, 8. marca - V Ljubljani bo od 13. do 26. marca potekal pripovedovalski festival Pravljice danes. Osnovni vodili festivala sta različnim skupinam poslušalcev s prosto pripovedjo ponuditi zgodbe iz slovenskih in svetovnih ljudskih izročil, hkrati pa izročilom utreti pot v današnji čas.

V 14 letih je program festivala izoblikoval stalne vsebine, kot so pripovedovalske predstave za otroke in za odrasle, nastop tujega gosta, odprta pripovedovalska tribuna ter izobraževalni in spremljevalni program. Kot je na današnji novinarski predstavitvi dejala ena od oblikovalk programa pesnica, pisateljica in pravljičarka Anja Štefan, ima festival dobro zaledje pri poslušalcih, hkrati pa podpira in dviguje zanimanje za knjige s pravljicami in zgodbami iz ljudskega izročila.

Poleg Štefanove festivalski program oblikujejo urednica revij Ciciban in Cicido Irena Matko Lukan in urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Alenka Veler.

Festival se bo začel v nedeljo, 13. marca, ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma z literarno-glasbenim večerom pesnice Svetlana Makarovič ter glasbenika in skladatelja Mirko Lazar, ki bosta predstavila islandsko sago o Hallgerd. O islandskih pravljičnih bitjih bosta v petek, 18. marca, pripovedovala Hjörleifur Stefansson z Islandije in kipar Jirži Bezlaj.

Festival bo med drugim ponudil večer slovenskih ljudskih pripovedi, povedanih v narečju, ki jih bodo brali Terezija Tomaževič (Bela krajina), Štefan Kušar (Štajerska), Leonida Zalar (Notranjska), Breda Benedik (Gorenjska), Milivoj Miki Roš (Porabje), Zdravko Duša (Tolminsko), Boris Čok (Kras), na orglice pa bo zaigral Miro Božič iz Idrije.

V okviru pripovedovalskega festivala bodo letos prvič pripovedovali šale, ki jih bodo pripovedovali Bezlaj, Boštjan Napotnik, Slavko Krušnik, Jani Kovačič in Matjaž Rebolj.

Spremljevalni program bo med drugim ponudil koncerte Changa Spasiuka na harmoniki in Marcella Dellamea na kitari, Ante Upedanten Bande z akustičnimi instrumenti in koncert "tako rekoč glasbene skupine" Tri zdrave Marije in en oče naš, ki jo sestavljajo Ana Duša, Polona Janežič, Vesna Zornik in Boštjan Narat.

Pripovedovalski variete bo predstavil prijateljsko tekmo v freestyle rapanju ljudskih zgodb ter predavanja enega izmed vodilnih svetovnih teoretikov na področju pravljic Jacka Zipesa.

V sklopu festivala bo potekala tudi okrogla miza v Trubarjevi hiši literature z naslovom Ljudsko - sodobno, ki bo posvečena vprašanjema, kaj se z ljudsko zgodbo dogaja v sodobnosti ter do kolikšne mere lahko pripovedovalec spreminja zgodbo, ki jo pripoveduje.

Glavnina dogodkov bo potekala v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju. Letošnji program pa je zaradi sodelovanja z ljubljansko občino in Mladinsko knjigo pri projektu LSPK bogatejši in poteka na mnogih novih lokacijah: med drugim v Mini teatru, Mestnem muzeju Ljubljana, Trubarjevi hiši literature, na desetih podružničnih šolah v okolici Ljubljane, na pediatrični kliniki pa tudi v Benečiji in na avstrijskem Koroškem.