Slovenija 9.3.2011 15:05

Svet zavoda EPK ostal brez predsednika

Ljubljana, 9. marca - Vlada je pred dnevi razrešila tri člane sveta zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture ter na njihovo mesto imenovala tri nove člane. Med razrešenimi je tudi predsednik tega organa Jožef Školč, zato bodo morali člani sveta na naslednji seji izvoliti novega predsednika.

Maribor. Razrešeni predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Jožef Školč. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Razrešeni predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Jožef Školč.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Do spremembe članstva v svetu zavoda prihaja zaradi uveljavitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem so njihove siceršnje funkcije postale nezdružljive s članstvom v svetu zavoda, pojasnjujejo na zavodu.

Vlada je kot člane sveta zavoda s 3. marcem razrešila Školča, ki je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Jozsefa Györkösa, ki je državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, in Stojana Pelka, ki je državni sekretar na ministrstvu za kulturo.

Za nove člane sveta zavoda je s 4. marcem imenovala rednega profesorja na Univerzi v Novi Gorici Ota Lutharja, visokošolsko učiteljico z Univerze v Mariboru Lučko Lorber in generalno direktorico direktorata za umetnost na ministrstvu za kulturo Barbaro Koželj Podlogar.

Na naslednji seji sveta zavoda bodo izvolili novega predsednika. Sejo bo vodil namestnik predsednika Franci Pivec, ki bo na tem položaju najverjetneje ostal tudi po izvolitvi novega predsednika sveta zavoda.

Kdaj bo naslednja seja sveta zavoda, še ni znano. Glede na to, da bo moral svet na omenjeni seji tudi podati mnenje o kandidatih za generalnega direktorja EPK, se pričakuje, da se bo sestal pred 7. aprilom.

Svet zavoda in programski svet morata namreč podati mnenji k imenovanju kandidata za generalnega direktorja zavoda v roku 30 dni od prejema zaprosila s strani Mestne občine Maribor, sicer se šteje, da je bilo mnenje pozitivno.