Slovenija 9.3.2011 14:31

V Trstu premiera Schnitzlerjevega Rondoja

Trst, 9. marca - V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu (SSG) bodo v četrtek, 10. marca, premierno uprizorili dramo Rondo dunajskega dramatika Arthurja Schnitzlerja Rondo. Sprva kontroverzen in danes klasičen tekst avstrijske dramatike v režiji Dina Mustafića neizprosno analizira praznino in licemerstvo meščanskega sveta.

Režiser predstave Dino Mustafić je priznani in mednarodno nagrajeni sarajevski gledališki in filmski režiser ter direktor mednarodnega gledališkega festivala Mess. Rondo je njegovo prvo soočenje s Schnitzlerjevim tekstom. Režiserjev pristop upošteva izvirno, bivanjsko in socialno sporočilo izvirnega teksta z branjem, ki poudarja omamno pustoto mehanskih, izpraznjenih dejanj z govorico telesa in koreografskega giba.

Schnitzlerjev Rondo odpira teme totalnega pomanjkanja ljubezni, vere, perspektiv in idealov. Družbeno neoporečni moški in "sladke deklice" Schnitzlerjevega Dunaja razkrivajo lažnivost javne podobe, ki jo na zasebnem področju lahko povzema skupni imenovalec nesreče, dolgočasja, sovraštva in osamljenosti.

Tekst je avtor leta 1896 izdal v samozaložbi in izjavil, da ni nameraval spodbujati želje po katerikoli uprizoritvi, so zapisali pri SSG. Prva integralna uprizoritev drame je doživela premiero 23. decembra leta 1920 v gledališču Kleines Schauspielhaus v Berlinu, ki mu je sledila dunajska premiero v mali dvorani gledališča Volkstheater.

Na Dunaju je predstava postala tarča protižidovskih krožkov in sprožila protestne manifestacije, ki so se razširile do napadov na direktorja gledališča in člane igralske zasedbe.

Kot so zapisali v SSG, je uprizoritev zaupana desetim "nezvestim parom" v kreacijah članov stalnega ansambla SSG in nekaterih gostov. Vloge tipiziranih človeških likov bodo odigrali Maja Blagovič, Luka Cimprič, Romeo Grebenšek, Lara Komar, Vladimir Jurc, Primož Forte in Nikla Petruška Panizon. Z njimi se bo vrnil na tržaški oder priljubljeni igralec Gojmir Lešnjak. Kot gosta bosta nastopila še Mairim Cheber in Jure Kopušar.

Predstavo v priredbi Željke Udovičić in slovenskem prevodu Lučke Jenčič bodo uokvirjale virtualne scene na projekcijah, ki so delo Dragutina Broza v sodelovanju s Tomislavom Krajcerjem in Antoniom Giacominom.

Koreografska zasnova Sonje Vukičević temelji na izvirni glasbi Vladimira Pejkovića. Vizualni vtis predstave dopolnjujejo kostumi Lea Kulaša in oblikovanje luči Rafaela Cavarre.

Dvojna premiera v Mali dvorani SSG bo še v petek, 11. marca, ob 20.30. Ponovitve bodo sledile od 13. marca do 16. aprila. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.