Slovenija 10.3.2011 10:04

Razstava o Charlesu Darwinu v Muzeju pošte in telekomunikacij

Polhov Gradec, 10. marca - Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu danes odpira gostujočo razstavo Darwinovo življenje in delo, posvečeno utemeljitelju evolucije Charlesu Darwinu (1809-1882). Razstavo, ki bo na ogled do 10. maja letos, spremlja katalog, osebna znamka in priložnostni žig, je zapisano na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.

Leta 2009 so po vsem svetu obeležili 200-letnico rojstva Charlesa Darwina, enega največjih svetovnih naravoslovcev. Na osnovi dokazov, ki jih je nabiral na svoji poti okoli sveta z ladjo Beagle, je pojasnil in znanstveno utemeljil razlago razvoja živega sveta. Številni muzeji po svetu so s priložnostnimi razstavami počastili Darwinovo rojstvo in predstavili njegovo življenje in delo.

Razstava, ki jo danes odpirajo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, je že bila postavljena na ogled na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in v Mendlovem muzeju v Brnu na Češkem. Novost tokratne razstave je, da poleg življenja in dela Charlesa Darwina predstavlja tudi zbirko znamk iz različnih držav, ki je tematsko povezana z Darwinom. Avtorica razstave je Barbara Bajd z ljubljanske pedagoške fakultete.

Med drugim so v vitrinah razstavljene lobanje, ki prikazujejo razvoj človeka, ter polžki in školjke, ki ponazarjajo njegov razvojni nauk, so za STA pojasnili v Tehniškem muzeju Slovenije, pod okrilje katerega spada Muzej pošte in telekomunikacij. Na ogled so tudi Darwinova dela, ki so bila prevedena v slovenski jezik, in knjige za otroke. Razstavo spremljajo film o živalih, ki živijo na Galapaškem otočju, ter vodeni ogledi, prilagojeni šolskim skupinam.