Slovenija 10.3.2011 11:18

Miroslav Košuta praznuje 75 let

Ljubljana/Trst, 10. marca - Pesnik Miroslav Košuta, letošnji dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, bo v petek praznoval 75 let. Košuta je pesniško pot začel v Ljubljani, večji del opusa pa je ustvaril na Tržaškem. Avtor številnih pesniških zbirk je velik delež pesmi iz svoje zakladnice posvetil otrokom.

Ljubljana. Pesnik Miroslav Košuta. Foto: Nada Mihajlović/STA

Ljubljana.
Pesnik Miroslav Košuta.
Foto: Nada Mihajlović/STA

Kot je Košuta povedal za STA, je ne glede na to, ali piše za odrasle ali za otroke, doživljanje ob pisanju podobno, gre le za različno osvetljevanje tematike. Med njegova najbolj znana dela za otroke sodijo zbirke Kje stanuješ, mala miška (1975), Ptička smejalka (1984), Abecerime (1979), Na Krasu je krasno (1982) in Kavka s kavkaza (1992).

Osrednje teme njegovega pesništva so Trst, Kras, spomini iz otroštva in ljubezen. Trst je po njegovih besedah še zmeraj zgodovinsko aktualna tema. Ima svojo usodo in svojo zgodovinsko parabolo. Zmeraj ostaja v središču pozornosti.

Kot ključnega v svoji poeziji je Košuta označil problem ljubezni. Tej je v mladosti posvetil celo zbirko, po drugi strani pa gre za odsev življenjskega potovanja s soprogo in vsega lepega in hudega, kar se jima je zgodilo v življenju, je povedal.

Košuta se je rodil v Svetem Križu pri Trstu. Leta 1962 je diplomiral iz primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Sprva je bil novinar na RTV Ljubljana, nato dramaturg v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, urednik pri Založništvu tržaškega tiska ter od leta 1978 ravnatelj in umetniški vodja tržaškega gledališča.

Njegova lirika, ki izvira iz obmorskega in kraškega sveta, je impresionistična, mediteransko razgibana, intimistično erotična in trpko razmišljujoča o slovenstvu v zbirkah Morje brez obale (1963) in Pričevanje (1976). Smrt in nostalgijo je tematiziral v zbirkah Odseljeni čas (1990) in Pomol v severno morje (2001).

Košuta piše tudi gledališke songe, epigrame in drame. Objavlja tudi kritike, eseje in radijske komentarje ter prevaja leposlovje iz italijanščine in španščine.

Leta 1978 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 Levstikovo nagrado in leta 2001 nagrado vstajenje.