Slovenija 10.3.2011 13:31

Konec tedna Filmska fabula, letos prvič v Ljubljani

Ljubljana, 10. marca - V Ljubljani bo konec tedna potekala Filmska fabula. Letošnja izdaja bo po besedah vodje MEDIA deska Slovenija Sabine Žakelj v primerjavi s prejšnjimi ponudila skrčen in izkristaliziran program z dvema usmeritvima, dvodnevnim izobraževanjem s tujim strokovnjakom in finalom Proznih mnogobojev.

Ljubljana. Vodja MEDIA deska Slovenija Sabina Žakelj. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Vodja MEDIA deska Slovenija Sabina Žakelj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Žakljeva, je Filmska fabula doslej gostila že več priznanih tujih MEDIA svetovalcev za scenariste, nazadnje lani Miguela Machalskega, svetovalca pri scenarijih za filme, kot sta Punčka za milijon dolarjev ali Billy Elliot. Letošnji strokovnjak iz tujine je Matthieu de Braconier, ki je med drugim kot svetovalec sodeloval pri filmu Razmetane postelje (Alexis Dos Santos), poleg tega sodeluje pri scenarističnem izobraževanju SOS - "Save Our Scripts".

Letošnja delavnica za pisanje scenarijev, ki bo potekala v soboto in nedeljo, 12. in 13. marca, v Cankarjevem domu, je po besedah koordinatorice projektov na MEDIA desku Slovenija Sabine Briški pritegnila rekordno število udeležencev, in sicer kar 38 mladih scenaristov iz Slovenije, Avstrije in s Hrvaške. Od tega jih je 17 prijavilo ideje za scenarije, ki jih bodo razvijali na delavnici.

Producent, scenarist, mentor in strokovnjak za razvoj scenarijev Matthieu de Braconier je pet let vodil britansko programsko shemo Cinema Extreme, namenjeno produkciji kratkih filmov in spodbujanju prvih korakov mladih filmarjev. Trenutno je producent v družbi The Burreau iz Londona, ki je lani zasnovala izobraževanje za evropske scenariste in producente SOS.

Na delavnici v Ljubljani bo sobotno dopoldne namenjeno uvodu v osnove filmske zgodbe, popoldne pa bo sledil ogled odsekov izbranih evropskih filmov. Udeleženci delavnice se bodo iz konkretnih primerov in s pomočjo vaj učili scenarističnega pisanja. Nedelja zjutraj bo namenjena osebnemu svetovanju Braconierja, popoldan bodo sledile vaje iz scenaristike. Delavnica se bo zaključila z refleksijo naučenega.

Filmska fabula je doslej tradicionalno potekala konec januarja oziroma v začetku februarja v Postojni. Po besedah Žakljeve je do prostorskega in časovnega premika prišlo zaradi obeležitve Ljubljane - svetovne prestolnice knjige. Kje bo Filmska fabula potekala v prihodnje, se bodo odločili glede na rezultate letošnje izdaje, je še povedala. Filmsko fabulo organizirata MEDIA desk Slovenija in Študentska založba v sodelovanju s Cankarjevim domom in Televizijo Slovenija.

Finale proznih mnogobojev bo v nedeljo, 13. februarja, v kavarni Slovenskega etnografskega muzeja. Žirija v sestavi Tanja Lesničar Pučko, Gašper Jakovac in Tina Košir bo podelila glavno nagrado v vrednosti 830 evrov, ki jo podarja Študentska založba. Žirija Televizije Slovenija v sestavi Andrej Vajevec, Dijana Martinc in Polona Flere pa bo za potencialni odkup izbrala najbolj filmsko zgodbo za adaptacijo v scenarij za kratki igrani TV film.

Prozni mnogoboji so letos potekali šestič zapovrstjo, tokrat v petih slovenskih mestih - Ljubljani, Kopru, Mariboru, Celju in Novem mestu. Skupaj se je predstavilo 30 avtorjev. V finale se jih je uvrstilo 14.