Svet 10.3.2011 14:48

Virtualni muzej v spomin Đinđiću

Beograd, 10. marca - Osmo obletnico smrti nekdanjega srbskega premiera Zorana Đinđića bodo v Srbiji obeležili tudi z virtualnim spominskim muzejem, v katerem si bo mogoče ogledati zbirko njegovih osebnih predmetov in knjižnico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Muzej bo mogoče "obiskati" na spletni strani www.zoran-djindjic.org od 12. marca, ko bodo v Srbiji obeležili dvojno obletnico - na ta dan pred desetimi leti je Zoran Đinđić postal prvi demokratično izvoljeni premier Srbije, natančno dve leti kasneje, pred osmimi leti, pa je bil ubit v atentatu.

Virtualni muzej bo omogočal vpogled v njegovo zasebnost. Na ogled bodo predmeti, ki jih je imel pri sebi na dan atentata, prav tako pa si bo mogoče ogledati njegovo zasebno knjižnico.

Dostopni bodo tudi posnetki sej vlade, ki jih je vodil Đinđić, in njegovih govorov. Poleg tega bodo obiskovalci v 3-D tehniki lahko obiskali Đinđićevo pisarno iz časov, ko je leta 1997 postal prvi demokratični beograjski župan po drugi svetovni vojni, kot tudi pisarno, ki jo je imel kot premier med letoma 2001 in 2003.

Đinđiću posvečeni muzej, ki bo tudi prvi virtualni muzej v Srbiji, je nastal kot projekt Sklada Zoran Đinđić, ki ga vodi vdova nekdanjega premiera Ružica.

Đinđić je bil 12. marca 2003 ubit v atentatu pred poslopjem vlade. Atentat so izvedli člani posebnih policijskih enot Rdeče baretke v sodelovanju z beograjsko mafijsko skupino zemunski klan. Dvanajst atentatorjev so obsodili na daljše zaporne kazni, nekaj pa jih je še vedno na begu. Ozadje atentata sicer ni bilo nikoli povsem razjasnjeno.