Svet 12.3.2011 6:00

Prva razstava del Johna Constablea v Nemčiji

Stuttgart, 12. marca - Angleški slikar John Constable (1776-1837) velja za enega najvplivnejših angleških krajinarjev, šele skoraj 200 let po njegovi smrti pa je v Nemčiji mogoče videti prvo veliko retrospektivo njegovih del. Postavitev v Državni galeriji v Stuttgartu, ki je vrata odprla v soboto, združuje 90 del.

V delih gre predvsem za impresije iz umetnikove rodne pokrajine Suffolk. V dveh primerih so ob slikah predstavljene tudi skice. Večino slik so za razstavo posodili v londonskem Muzeju Victoria & Albert. Razstava bo na ogled do 3. julija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kot slikar je v Veliki Britaniji nacionalni junak," je na četrtkovi predstavitvi razstave dejal Sean Rainbird, direktor stuttgartske Državne galerije.

John Constable je slikarstvo študiral na Kraljevi akademiji v Londonu. Večino življenja je prebil v okolju domačega Suffolka. Sprva je kopiral dela Ruysdaela in Claudea Lorraina. Pri slikanju narave je opustil tradicionalni ateljejski slog ustvarjanja. Njegovi pejsaži so subtilne refleksije vzdušja sredi narave. V domovini ga najprej niso sprejeli. Ugled si je ustvaril šele z razstavo leta 1824 v Parizu.

Constablu je z živimi in usklajenimi barvami uspelo pričarati trepetavo svetlobo med krošnjami dreves, na travniku in na vodni gladini. Pomembni so predvsem njegovi akvareli. Vplival je na francoske romantike in na predstavnike barbizonske šole. Njegov slikarski slog vsebuje tudi že elemente impresionizma.