Svet 12.3.2011 5:30

Dagerotipija iz leta 1849 morda tretji doslej znani Chopinov portret

Varšava, 12. marca - Na Poljskem se je pojavila dagerotipija iz leta 1849, na kateri naj bi bil upodobljen poljski skladatelj in pianist Frederic Chopin (1810-1849). Če to drži, potem je to tretja doslej poznana fotografska upodobitev Chopina. Strokovnjaki sicer nad tem izražajo dvom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Fotograf in lastnik galerije v Gdansku Wladyslaw Zuchowski je v četrtek povedal, da je dagerotipijo decembra kupil od zasebnega zbiratelja na Škotskem. Uokvirjena dagerotipjija nosi letnico 1849, to je leto, ko je Chopin umrl v Parizu. Na naj je tudi ime francoskega fotografa Augustea Bissona, na okvir pa je pritrjen še listek, na katerem je izpisano skladateljevo ime.

Zuchowski meni, da je bila dagerotipija nekdaj del zbirke, ki jo je zbrala škotska študentka in velika oboževalka Chopina Jane Stirling, ni pa razkril ime prejšnjega lastnika ter za kolikšen znesek je kupil dagerotipijo. Kot je dejal, jo namerava posojati za razstave po vsem svetu ter jo tako približati javnosti.

Dvom v verodostojnost dagerotipije pa je izrazilo kar nekaj strokovnjakov. Kustosinja v Chopinovem muzeju v Varšavi Alicja Knast je povedala, da ni zabeležk o tem, da je bila dagerotipija narejena. Ob tem je opozorila, da je na trgu veliko ponaredkov.

Strokovnjakinja za fotografijo v Poljski knjižnici v Parizu Malgorzata Grabczewska pa je dejala, da v avtentičnost dagerotipije dvomi predvsem zato, ker Bisson svojih dagerotipij nikoli ni podpisoval, prav tako na njih ni označeval letnic nastanka. Po njegovih besedah so takšne oznake pogoste na primerkih, za katere se je že izkazalo, da so ponaredki.

Poleg tega obraz na dagerotipiji ni enak podobi, ki jo izpričuje Chopinova posmrtna maska, kompozicija pa je tipična za 50. leta 19. stoletja, to je po skladateljevi smrti, je še dejala.

Stven Lagerberg, poznavalec Chopina, prav tako dvomi o avtentičnosti dagerotipije, saj obraz na njej ne ustreza podobi Chopina. Poleg tega priče, ki so tri dni bdele ob skladateljevem truplu, niso omenjale izdelave dagerotipije, čeprav je tak postopek trajal več ur.