Slovenija 13.3.2011 4:00

Z islandsko sago o Hallgerd v Ljubljani začetek 14. pripovedovalskega festivala

Ljubljana, 13. marca - V Klubu Cankarjevega doma se bo drevi ob 19. uri z literarno-glasbenim večerom Svetlane Makarovič in Mirka Lazarja, ki bosta predstavila islandsko sago o Hallgerd, začel 14. pripovedovalski festival Pravljice danes. Festival, ki poslušalcem s prosto pripovedjo ponuja zgodbe iz slovenskih in svetovnih ljudskih izročil, se bo sklenil 26. marca.

Festival je tekom let izoblikoval stalne vsebine, kot so pripovedovalske predstave za otroke in za odrasle, nastop tujega gosta, odprta pripovedovalska tribuna ter izobraževalni in spremljevalni program.

Kot je na novinarski predstavitvi pred začetkom festivala dejala ena od oblikovalk programa pesnica, pisateljica in pravljičarka Anja Štefan, ima festival dobro zaledje pri poslušalcih, hkrati pa podpira in povečuje zanimanje za knjige s pravljicami in zgodbami iz ljudskega izročila.

Festival bo med drugim ponudil večer slovenskih ljudskih pripovedi, povedanih v narečju.

O islandskih pravljičnih bitjih bosta v petek pripovedovala Hjörleifur Stefansson z Islandije in kipar Jirži Bezlaj.

Pripovedovalski variete bo predstavil prijateljsko tekmo v freestyle rapanju ljudskih zgodb ter predavanja in delavnice enega izmed vodilnih svetovnih teoretikov na področju pravljic Jacka Zipesa.

Spremljevalni program bo med drugim ponudil koncerte Changa Spasiuka na harmoniki in Marcella Dellamea na kitari, Ante Upedanten Bande z akustičnimi instrumenti in koncert "tako rekoč glasbene skupine" Tri zdrave Marije in en oče naš.

Glavnina dogodkov bo potekala v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju. Letošnji program ima tudi številna nova prizorišča, med drugim v Mini teatru, Mestnem muzeju Ljubljana, Trubarjevi hiši literature, na desetih podružničnih šolah v okolici Ljubljane, na pediatrični kliniki pa tudi v Benečiji in na avstrijskem Koroškem.