Slovenija 12.3.2011 11:02

Programski sklop EPK Terminal 12 bo vodil Aleš Šteger

Maribor, 12. marca - Programski sklop Terminal 12 Evropske prestolnice kulture 2012 v Mariboru je doživel vodstveno spremembo. Čeprav je na spletni strani zavoda Maribor 2012 še zmeraj navedeno, da je kreativni vodja tega projekta Tomaž Pandur, je po besedah programskega direktorja zavoda Mitje Čandra vodenje tega sklopa prevzel Aleš Šteger, poroča današnji Dnevnik.

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature. Vodja programskega sklopa EPK Terminal 12 Aleš Šteger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv:STA

Ljubljana, Trubarjeva hiša literature.
Vodja programskega sklopa EPK Terminal 12 Aleš Šteger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv:STA

Ljubljana. Pesnik in urednik Aleš Šteger. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv:STA

Ljubljana.
Pesnik in urednik Aleš Šteger.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv:STA

Pesnik in esejist Aleš Šteger je sicer v ekipi javnega zavoda Maribor 2012 tudi svetovalec za program in mednarodno povezovanje.

Programski sklop Terminal 12 je bil doslej neposredno povezan z izgradnjo Mariborskega kulturnega središča Maks. Ker pa bi Maks ob najbolj ugodnem in hitrem gradbenem razpletu začel delovati šele v drugi polovici leta 2012, vodstvo projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012 išče alternativne uprizoritvene lokacije. Med mogočimi uprizoritvenimi prostori se omenjata nekdanja tovarna tirnih vozil na Studencih in bližnja opuščena železniška remiza, poroča časnik.

Sicer pa naj bi bil po poročanju Dnevnika čez nekaj tednov objavljen razpis za izbor gradbeno-obrtniških del za Maksa. Investitor, podjetje ZIM, naj bi projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja zbralo do 20. marca, nato naj bi še dva tedna potekalo zbiranje dokumentacije za razpis. Pogoji v njem naj se ne bi sklicevali na določila zakona o javnih naročilih.

Naročnik namreč ta projekt vidi kot zasebno naložbo in ne kot javno. S tem bi se ZIM rad izognil pritožbenim postopkom v državni revizijski komisiji, ki utegnejo biti dolgotrajni in zapleteni. V pogodbi med občino in podjetjem ZIM je namreč določeno, da mora biti prevzem objekta najkasneje junija 2012. Da bi se lahko ta časovni načrt izpolnil, bi se morala rušitvena dela na območju nekdanje tovarne tekstila začeti najkasneje junija letos.

Mariborsko kulturno središče Maks, prej znano kot Center uprizoritvenih umetnosti, bo po zamisli režiserja in predsednika programskega sveta javnega zavoda Maribor 2012 Tomaža Pandurja zraslo na lokaciji opuščene tekstilne tovarne na desnem nabrežju Drave v Mariboru. Bilo naj bi prostor eksperimenta in sodobne umetnosti ter najpomembnejše arhitekturno obeležje EPK v Mariboru.