Slovenija 14.3.2011 11:06

Nova direktorica MGLC Nevenka Šivavec za večjo komunikacijo z občinstvom

Ljubljana, 14. marca - Konec februarja imenovana direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) Nevenka Šivavec, ki je bila doslej kustosinja v celjskem Zavodu Celeia, je v pogovoru za današnje Delo spregovorila o načrtih, ki jih ima v MGLC. Med drugim bo več pozornosti namenila komunikaciji z občinstvom.

V zadnjih dveh desetletjih se muzeji po svetu spreminjajo in odpirajo navzven, uporabljajo nove tehnologije komunikacije z občinstvom in poskušajo sodelovati z umetniki, znanstveniki in občinstvom na nove načine, je razložila svojo vizijo glede komunikacije z občinstvom.

Prizadevala si bo tudi, da bo v razstavnem programu razmerje med klasično grafiko in sodobnejšimi razstavami ustrezno. "Tradicionalne razstave klasične grafike in grafičnih tehnik so nekaj, kar bomo ohranili, kajti tradicionalne grafične tehnike, ki jih je mogoče v delavnicah MGLC še vedno izvajati, so posebnost našega centra, zato bomo to dejavnost kakovostno in produkcijsko nadgrajevali," je pojasnila.

Pozornost pa ne bo namenjena le temu, da MGLC postane poseben in ekstrovertiran muzej za področje grafike oziroma umetnosti tiska, temveč živahen kulturni center, saj je na zemljevidu Ljubljane pomembna strateška točka, ki je po direktoričinem mnenju premalo izkoriščena.

Poleg razstavnega programa, delavnic in izobraževanja naj bi v prostorih MGLC potekal tudi interdisciplinaren spremljevalni program. Sočasno bi se MGLC razlikoval od programa ostalih galerij, ki so namenjene sodobni umetnosti, prav zaradi specifike in tradicije, ki jo lahko obrne v svojo korist, predvsem v večjo mednarodno prepoznavnost. Postal bi lahko, kot razmišlja direktorica, muzej z zbirkami in bienalom, ki presega pretirano evro-ameriško usmeritev umetnostnega sistema.

Prepričana je, da MGLC nič ne preprečuje, da ne bi v mednarodnem programu izpostavil tudi sodelovanja z umetnostjo tretjih držav. "Seveda ne v smislu globalizirane eksotike in parcialnega trenutnega interesa, temveč odgovornega sodelovanja s tistimi področji sveta, ki so izključena iz neoliberalnega umetnostnega obrata," je pojasnila.

Na vprašanje, če bo MGLC gostil kuratorje oz. omogočal izmenjave razstav, je odvrnila, da nobena stvar ne razgiba in dinamizira lokalne umetniške scene bolj, kot jo dober rezidenčni program.

Rezidenčni program je zato v MGLC ena od prioritet. "Če kdo, ima namreč MGLC že zdaj pogoje za rezidenčni program", je dejala in pojasnila, da so že zagotovljeni prostori, namenjeni za rezidenčno stanovanje, ki jih je predvidel že Zoran Kržišnik. Poleg tega naj bi v skladu z strategijo Mestne občine Ljubljana v prihodnosti dobili v upravljanje Švicarijo. Prepričana je, da bodo rezidenčni program zagnali že prihodnje leto.