Slovenija 14.3.2011 10:27

Janez Grm zmagovalec Proznih mnogobojev

Ljubljana, 14. marca - V kavarni Slovenskega etnografskega muzeja se je v nedeljo s finalom Proznih mnogobojev sklenila Filmska fabula. Žirijo je med finalisti najbolj prepričal Janez Grm z zgodbo Pojdita z menoj. Na drugo mesto se je uvrstil Iztok Ličen s Poučno zgodbo o butcu, na tretje pa Jedrt Maležič z zgodbo Pica prasica.

Najboljše zgodbe Proznih mnogobojev je izbrala žirija v sestavi Tanja Lesničar Pučko, Gašper Jakovac in Tina Košir. Prvi trije so prejeli knjižne nagrade, zmagovalec Grm pa še denarno nagrado v vrednosti 830 evrov, so za STA povedali na Študentski založbi.

V sklopu Filmske fabule se je zbrala tudi žirija Televizije Slovenija v sestavi Andrej Vajevec, Dijana Martinc in Polona Flere. Po mnenju žirantov v letošnjem naboru zgodb za Prozne mnogoboje ni bilo nobene primerne za adaptacijo v scenarij. Zato na Študentski založbi skupaj s Televizijo Slovenija iščejo rešitev, da poziv za adaptacijo zgodbe v kratkem ponovijo in rezultate razglasijo maja v sklopu Filmskega tedna Evrope.

Je pa žirija Televizije Slovenija za odkup in potencialno realizacijo v kratki televizijski film izbrala scenarij Darka Štanteta z naslovom: Pozor! Pazite! Zdaj je demokracija, adaptacijo lanskoletne najbolj filmske zgodbe Proznih mnogobojev avtorja Željka Jugoviča.

Prozni mnogoboji so letos potekali šestič zapovrstjo, tokrat v petih slovenskih mestih, Ljubljani, Kopru, Mariboru, Celju in Novem mestu. Skupaj se je predstavilo 30 avtorjev, v finale se jih je uvrstilo 14.

Filmsko fabulo organizirata MEDIA desk Slovenija in Študentska založba v sodelovanju s Cankarjevim domom in Televizijo Slovenija.

Prozni mnogoboji in Filmska fabula napovedujejo festival Fabula 2011, ki bo potekal med 4. in 22. aprilom. Po napovedih organizatorjev bodo gostje letošnje izdaje pisatelji Drago Jančar, Cesar Aira (Argentina), Niccolo Ammaniti (Italija), Per Olov Enquist (Švedska), Margriet de Moor (Nizozemska) in Christoph Ransmayr (Avstrija).