Slovenija 15.3.2011 12:53

V CD Čajkovski v izvedbi Državnega simfoničnega orkestra nove Rusije

Ljubljana, 15. marca - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi ob 20. uri za zlati abonma nastopil Državni simfonični orkester nove Rusije pod taktirko Jurija Bašmeta. Orkester bo izvedel dela Petra Iljiča Čajkovskega, in sicer uverturo v Romea in Julijo, Variacije na rokokojsko temo ter četrto simfonijo. Solistka bo violončelistka Tatjana Vasiljeva.

Državni simfonični orkester nove Rusije pod vodstvom Bašmeta deluje od leta 2002. Orkester odlikujejo ustvarjalna svoboda, drzne interpretacije in navdušujoči nastopi, prežeti s polnim, bogatim zvokom, so zapisali v Cankarjevem domu. V zadnjih desetletjih je orkester izvedel več kot 350 koncertov v Rusiji in na tujem ter sodeloval z glasbeniki, kot so Valerij Gergijev, Vladimir Aškenazi, Vadim Repin, Viktoria Mullova in David Geringas.

Vasiljeva sodi v mlajšo generacijo priznanih violončelistk. Zaradi izjemne tehnike in smisla za zvočno barvanje velja za glasbeni fenomen. Je prva ruska državljanka, ki je prejela veliko nagrado Pariza in bila nominirana za "odkritje leta".

Kot je dejal Bešmet za današnji Dnevnik, sta z Vasiljevo večkrat sodelovala kot komorna partnerja. Meni, da je njena interpretacija Brahmsa resnično nepozabna. "Skupaj sva igrala Brahmsov trio in klavirski kvartet. Tudi dirigiral sem ji že. Je zelo prijetna oseba, čudovita ženska, dobra čelistka in bistra glasbenica. Zelo se že veselim izvedbe Variacij na rokokojsko temo," je dejal za časnik.

Bašmet je eden najbolj prepoznavnih svetovnih komornih glasbenih umetnikov, ruski violist in dirigent, ki je dobro poznan tudi slovenskemu občinstvu. V zadnjem desetletju je kar trikrat gostoval na Festivalu Ljubljana, od tega dvakrat s svojim komornim orkestrom Moskovski solisti, ki ga je ustanovil leta 1986. Poleg nocojšnjega nastopa ga v četrtek čaka še koncert z Moskovskimi solisti, s katerimi bo nastopil v mariborski Unionski dvorani.

Mojster viole se je rodil leta 1953 v Rostovu ob Donu. Instrument je študiral na moskovskem konservatoriju, kjer je danes redni profesor. Sredi 70. let minulega stoletja je zmagal na mednarodnem tekmovanju violistov v Münchnu, s čimer se mu je odprla pot v svet. Bil je prvi, ki je organiziral celovečerne violske recitale v največjih koncertnih dvoranah. Uveljavil se je tudi kot dirigent, z Moskovskimi solisti je gostoval po vsem svetu.

O svojem orkestru je za Dnevnik dejal, da je njegovo najpomembnejše poslanstvo narediti ljudi, ki pridejo v koncertno dvorano, srečnejše. "Želimo jim dati moč, da začutijo življenje sijati v najrazličnejših barvah ali pa jih prisiliti, da razmišljajo o velikih življenjskih rečeh, kot so na primer ljubezen in smrt, lepota in gorje," je dejal.