Slovenija 15.3.2011 11:36

V SLG Celje v petek premiera Antigone

Celje, 15. marca - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek, 18. marca, premierno uprizorili Sofoklesovo Antigono v režiji srbske režiserke Anđelke Nikolić. Celjskemu občinstvu se bo takrat prvič predstavila tudi nova članica ansambla SLG Celje Nina Rakovec.

Celje, celjsko gledališče. Novinarska konferenca pred premiero Antigone. Režiserka predstave Anđelka Nikolić, upravnica celjskega gledališča Tina Kosi in dramaturginja predstave Tatjana Doma. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, celjsko gledališče.
Novinarska konferenca pred premiero Antigone.
Režiserka predstave Anđelka Nikolić, upravnica celjskega gledališča Tina Kosi in dramaturginja predstave Tatjana Doma.
Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, celjsko gledališče. Novinarska konferenca pred premiero Antigone. Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi. Foto: Lili Pušnik/STA

Celje, celjsko gledališče.
Novinarska konferenca pred premiero Antigone.
Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi.
Foto: Lili Pušnik/STA

Upravnica celjskega gledališča Tina Kosi je na današnji novinarski konferenci v Celju dejala, da je s predstavo izjemno zadovoljna, saj so ustvarjalci v tragediji uspeli združiti nekatere reči, ki so večne že od antike, in čutenje današnjega časa.

Po njeni oceni je Antigona močna predstava, ki govori o današnjem času, besedilo pa ni banalno aktualizirano.

Režiserka in avtorica priredbe besedila Nikolićeva, je, kot je povedala, skušala Antigono doživeti kot nekaj novega, besedilo v prevodu Kajetana Gantarja je prebrala s stališča osebne življenjske izkušnje. Po njenem mnenju se gledalci tekom predstave ne bodo mogli odločiti, kateri lik je pozitiven in kateri negativen.

Dramaturginja predstave Tatjana Doma je pojasnila, da so se celjski gledališčniki ob pripravi Antigone spraševali, kako to znano Sofoklesovo zgodbo povedati danes, leta 2011. Osrednja tema Antigone je pokop oziroma njegova prepoved. Antigonin stric Kreon, novi tebanski kralj, namreč prepove pokop Polinejkovega trupla, ki naj bo plen ujedam, njegovega brata Eteokla pa ukaže pokopati z vsemi častmi. Antigona se kljub prepovedi odloči, da bo bratovo truplo pokopala.

Na ostanku civilizacije se tako Antigona upre ukazu tebanskega kralja Kreonta, njun konflikt pa se razraste v katastrofo. Oba, Kreon in Antigona, upata na podporo meščanov. Kreon ne more biti vladar brez njihove podpore, Antigona pa pričakuje njihovo razumevanje. V mestu, polnem javnih skrivnosti, kjer nihče ne ve, koliko in kaj v resnici kdo ve, vsak igra svojo igro in izkaže se, da je oblast v rokah tistih, ki iz ozadja odločajo o usodah posameznikov iz države.

V predstavi igrajo bodo nastopili Pia Zemljič (Antigona), Tanja Potočnik (Ismena), Renato Jenček (Kreon), Blaž Setnikar (stražar), Aljoša Koltak (Hajmon), Bojan Umek (Tejrezias), David Čeh (glasnik) in Lučka Počkaj (Evridika).

Zbor sestavljajo Suzana Grau (izbranka), Nina Rakovec (mlada izbranka), Branko Završan (stari izbranec), Rastko Krošl (izbranec) in Damjan M. Trbovc (mladi izbranec).