Slovenija 15.3.2011 12:55

Za odprtje novogoriškega malega odra Jesihovi Grenki sadeži pravice

Nova Gorica, 15. marca - Za otvoritev male dvorane smo morali pripraviti posebno predstavo, je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Ira Ratej. Odločila se je za delo Milana Jesiha Grenki sadeži pravice, ki jo je "navdušilo že v času študija, v slovenskem prostoru pa ni bilo deležno tolikšne pozornosti, kot bi si jo zaslužilo".

Nova Gorica, SNG Nova Gorica. Novinarska konferenca pred premiero predstave Milana Jesiha Grenki sadeži pravice v režiji Andreja Jusa. Režiser Andrej Jus, igralci Kristijan Guček, Ana Facchini, Peter Harl, Arna Hadžialjević ter dramaturg Andrej Zupanec. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, SNG Nova Gorica.
Novinarska konferenca pred premiero predstave Milana Jesiha Grenki sadeži pravice v režiji Andreja Jusa.
Režiser Andrej Jus, igralci Kristijan Guček, Ana Facchini, Peter Harl, Arna Hadžialjević ter dramaturg Andrej Zupanec.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Premalo časa je bilo, da bi za premierno predstavo ob odprtju male dvorane SNG Nova Gorica naročili novo slovensko delo. "Kar bi bilo ob dogodku tudi najbolj primerno," je dejala Ratejeva. Poudarila je, da so Grenki sadeži pravice kultni tekst iz leta 1974, ki velja za komedijo vseh komedij, igro poezije. Doslej je bilo besedilo na slovenskih odrih uprizorjeno le trikrat, kar je po njenem mnenju premalo za tako pomemben gledališki tekst.

Nad delom so bili navdušeni tudi ustvarjalci novogoriške postavitve. "Priložnost smo dali mladi gledališki generaciji, ki pozna drugačno vrsto humorja kot je tista izpred štiridesetih let," je dejala Ratejeva.

Režiser predstave je Andrej Jus. Ponudbo za sodelovanjem z novogoriškim gledališčem je z veseljem sprejel, saj je po njegovem igra Grenki sadeži pravice "eden izmed fantastičnih slovenskih tekstov". Mladi režiser je dodal, da se je naloge tudi malce prestrašil, saj obstaja velika razlika med samim tekstom in njegovo odrsko postavitvijo. Pri postavitvi je zato uporabil vso svobodo, ki mu jo je ponujalo delo in "žlahtni jezik" Milana Jesiha.

"Želel sem poudariti predvsem same igralce in igralsko norost, saj se humorja izpred štiridesetih let, ki je 'pikal' predvsem nekdanji politični režim, ni dalo prenesti v sedanji čas," je dodal Jus.

"Ko sem prihajal na prve vaje za to predstavo mi marsikaj ni bilo razumljivo. Po večkratnih obiskih vaj pa sem ugotovil, da sem se ob tej predstavi veliko naučil," je povedal direktor SNG Nova Gorica Jožko Čuk.

Predstava Grenki sadeži pravice bo prvič premierno prikazana v četrtek, 17. marca, druga premiera pa bo v petek, 18. marca, ko bodo tudi uradno odprli mali oder SNG Nova Gorica. Petkovega odprtja se bodo udeležili Jesih ter igralci, ki so nastopili v prvi slovenski postavitvi teksta.

Dramaturg predstave je Andrej Zupanec, scenografka in kostumografka je Jasna Vastl, avtor glasbe Branko Rožman in oblikovalec svetlobe Samo Oblokar. V predstavi bodo igrali Ana Facchini, Arna Hadžialjević, Peter Harl in Kristijan Guček.