Slovenija 16.3.2011 15:06

V Ljubljani se bo prihodnji teden začel 13. festival dokumentarnega filma

Ljubljana, 16. marca - V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma in v Kinodvoru bo med 23. in 30. marcem potekala 13. izdaja Festivala dokumentarnega filma (FDF). Programski direktor festivala Simon Popek je na današnji novinarski konferenci dejal, da festival že tretje leto dobro sodeluje s Kinodvorom, v katerem bo letos na sporedu 22 od skupno 44 festivalskih projekcij.

Od leta 2009 FDF sodeluje tudi z Amnesty International Slovenije (AIS), ki v tekmovalnem programu podeljuje nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic. Za nagrado, ki jo je v preteklem letu prejel film Krvno sorodstvo režiserke Noe Ben Hagai, se letos poteguje pet filmov.

Prvi med njimi je Izolirani režiserjev Deana Hamerja in Joeja Wilsona (2009), ki sta dokumentirala izkustvo homoseksualnosti v podeželski Ameriki. Kongo v štirih dejanjih režiserjev Dieuda Hamadija, Kiripa Katemboja Sika in Divite Wa Lusale (2010) prikazuje grozljive razmere v vsakdanjem boju za preživetje v DR Kongo, Na spolnem bazarju režiserke Sudabeh Mortezaijeve pa predstavi iransko institucijo začasne zakonske zveze, ki jo nekateri izrabljajo za legalizirano prostitucijo in opravičevanja prešuštva.

Četrti kandidat za nagrado AIS je film Nostalgija po svetlobi režiserja Patricia Guzmana, ki dvajset let po padcu diktatorja Augusta Pinocheta z oblasti išče odgovore na dogodke iz čilske preteklosti, peti film iz tekmovalnega programa pa je Prodali so me za 50 ovac režiserja Nime Sarvestanija o deklici Sabare, ki so jo kot desetletnico prodali 55-letnemu moškemu iz talibanskega plemena.

Zmagovalni film bo izbrala tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo programska vodja za dokumentarne filme na Mednarodnem festivalu dokumentarnega in animiranega filma v Leipzigu Grit Lemke, gledališka in filmska igralka Lučka Počkaj ter članica izvršnega odbora AIS Špela Repič.

Gostja festivala bo med 25. in 28. marcem srbska režiserka Mila Turajlić, ki se bo na festivalu predstavila s Komunističnim filmom o danes zapuščenem beograjskem filmskem studiu Avala film. Tam so pod nadzorom maršala Tita od konca 2. svetovne vojne do razpada Jugoslavije snemali vojne spektakle, partizanske filme, kot so med drugim Kozara, Sutjeska in Bitka za Neretvo. Kot piše v programski knjižici festivala je film tudi zgodba o Leki Konstantinoviću, ki je bil več kot 30 let Titov osebni kinooperater.

Festival bo med drugim ponudil projekcijo filma Življenje na smetišču režiserke Lucy Walker o umetniškem projektu Vika Munize z lokalnimi pobiralci smeti, imenovanimi "catadores", na največjem svetovnem smetišču Jardim Gramacho v Riu de Janeiru. Film je bil letos nominiran za oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film.

Slovenski predstavnik na festivalu bo film V letu hip hopa režiserja Borisa Petkoviča, ki raziskuje vplive in regionalne posebnosti tega glasbenega žanra. Petkovič je na današnji predstavitvi dejal, da je pri montaži sledil maksimi enega izmed sodelujočih glasbenikov v dokumentarcu, da ni bolj primerne forme, kot je rap, če želiš v čim krajšem času povedati čim več.

V spremljevalnem programu bo potekal seminar o prodajni predstavitvi (pitching) dokumentarnih filmov v Evropi. Predavatelja bosta italijanski režiser, producent dokumentarnih filmov ter direktor izobraževanja "Documentary in Europe" Stefano Tealdi ter koordinatorka programov na finski radioteleviziji YLE, vodja izobraževanja "Documentary in Europe" in predavateljica pri številnih programih usposabljanja Leena Pasanen.