Svet 17.3.2011 4:00

V Leipzigu vrata odprl knjižni sejem

Leipzig, 17. marca - V Leipzigu bo danes vrata za širšo javnost odprl knjižni sejem, ki velja za najpomembnejše spomladansko srečanje založnikov, avtorjev, knjigotržcev in predvsem bralcev. Sejem ponuja številne knjižne novosti ter predstavlja evropske knjižne trende. V Leipzigu se predstavljajo tudi Slovenci. Sejem se bo sklenil v nedeljo.

V Leipzigu bodo pod okriljem Javne agencije za knjigo RS gostovali Boris Pahor, Svetlana Makarovič, Slavoj Žižek, Miha Mazzini, Milan Dekleva, Andrej Blatnik, Vlado Žabot, Maja Novak, Nataša Kramberger, Suzana Tratnik, Katarina Marinčič, Mojca Kumerdej, Stanka Hrastelj in Tadej Golob. Ob avtorjih se bo predstavila tudi večina uveljavljenih slovenskih založb.

Razstavljavci iz 35 držav letos svoje novosti letos razgrinjajo na 67.000 kvadratnih metrih. V Nemčiji letno izide okrog 80.000 novih naslovov. Ker pa na sejmu ni mogoče predstaviti vsega, se vsakoletna razstava knjig osredotoča na beletristiko ter poljudnoznanstveno, otroško in mladinsko literaturo, je povedal direktor sejma Oliver Zille.

Letošnji sejem bo ponudil vpogled v literaturo Srbije in Islandije, tako bo mogoče spoznati pisatelje, ki so priljubljeni v omenjenih državah, v Nemčiji pa popolnoma neznana imena, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leipziški sejem namreč že nekaj let posveča pozornost balkanskim državam, Islandija pa bo v fokusu kot država gostja prihodnjega Frankfurtskega knjižnega sejma, saj je tovrstna navezava s Frankfurtom v Leipzigu že tradicija.

V času sejemskega vrveža se Leipzig prelevi tudi v veliki literarni oder, saj sočasno poteka festival Leipzig bere, ki velja za največji evropski bralni festival. Na njem se vsako leto zvrsti več kot 2000 dogodkov na 300 različnih prizoriščih. Letošnji bo gostil 1500 avtorjev.

Na sredini slovesnosti so kot uvod v sejem podelili nagrado za evropsko razumevanje. Nagrado v vrednosti 15.000 evrov je prejel avstrijski pisatelj Martin Pollack za knjigo Cesar iz Amerike.