SPK 2010 18.3.2011 9:25

Zaključen projekt podarjanja in romanja knjig

Ljubljana, 18. marca - Inštitut za raziskovanje inovativnih umetnosti (IRIU) danes zaključuje devetmesečni projekt, ki se ga je udeležilo skoraj 2700 bralcev oziroma "romarskih knjižničarjev". Ob večerni razglasitvi 10 nagrajencev bodo ponovno pozvali k sodelovanju v nadgrajenem projektu z naslovom Slovenija bere, s katerim želijo doseči 15.000 "romarskih knjižničarjev".

Romanje knjig je eden izmed treh projektov IRIU, ki je pod naslovom Literatura prečka tvojo pot potekal pod okriljem Ljubljane Svetovne prestolnice knjige. Bralec je na podlagi elektronske prijave prejel knjigo, jo prebral, vanjo zapisal komentar in jo podaril dalje. Tretji prejemnik je knjigo vrnil inštitutu. Na ta način so povezali skoraj 2700 bralcev in ustvarili "romarsko knjižnico".

Razglasitev nagrajencev bo ob 20. uri v Kolovrateatru v Ljubljani. Vsak nagrajenec bo prejel 100 knjig, najboljši pa tisk knjige pri založbi Ekslibirs. Obenem bodo predstavili nadgradnjo projekta, h kateremu se zainteresirani lahko prijavijo bodisi kot romarski knjižničarji ali romarski avtorji. Prvi bodo prejeli knjigo, vanjo zapisali komentar in jo podarili dalje; kot romarski avtorji pa se lahko prijavijo tisti, ki želijo podariti knjigo oz. več knjig, da jih bo IRIU brezplačno podaril ostalim romarskim knjižničarjem. To storijo tako, da na elektronski naslov romanjeknjig@gmail.com pošljejo svoje podatke.

IRIU bo na zaključnem večeru s knjižno nagrado obdaril vse obiskovalce prireditve in "romarsko druženje" popestril z glasbo Sama Kutina in Mateje Gorjup, so sporočili z inštituta.

Romanje knjig je poleg projektov Mišolovka in Eno kepico slovenske poezije, prosim tretji projekt inštituta. Namen projekta je vzpodbujanje neuhojenih literarnih poti predstavitve in posredovanja besede, da bi prispevali k nacionalni vzgoji in izobraževanju na področju literature s pomočjo eksperimentalno-inovativnih prijemov.