Slovenija 18.3.2011 9:26

V KiBeli Jože Šubic z devetimi postajami tvojega okusa

Maribor, 18. marca - V galeriji KiBela v mariborskem multimedijskem centru Kibla bodo danes odprli razstavo mariborskega slikarja Jožeta Šubica z naslovom Devet postaj tvojega okusa. V njej umetnik raziskuje pojem okusa kot odnosa človeka do stvari in drugih ljudi.

Razstavo, ki je bila prvič postavljena lani v Špitalski kapeli v Celju, bodo odprli ob 20. uri, na ogled pa bo do 30. marca. Sestavljena je iz devetih postavitev, tako imenovanih postaj okusa.

Kot je za STA povedal Šubic, se v razstavi sprašuje, kaj okus sploh je. "Najbolj me zanima okus ljudi, okus samega sebe, okus drugega človeka. Ta pristen odnos do drugega se mi zdi dokaj blokiran. Na nek način se bojimo drug drugega, ne upamo si ga dotakniti, kaj šele da bi ga okusili," je pojasnil. Pri tem ga zanima okus kot čutilo in kot odnos do nečesa.

Gre za razstavo likovne umetnosti s težiščem na skulpturi oziroma objektu, pri čemer avtor uporablja tudi različne vsakdanje predmete, kot so jedilni pribor, umivalniki in vzmetnica. "Vsaka postaja je sestavljena iz več koščkov, ki so združeni v celoto," je povedal umetnik.

Jože Šubic se je rodil leta 1958 v Mariboru, kjer živi in dela še danes. Diplomiral je na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, ukvarja pa se s slikarstvom, objekti, risbo, grafiko in malo plastiko.