Slovenija 17.3.2011 13:25

Dnevi odprtih vrat prinesli skoraj 500 novih idej za EPK

Maribor, 17. marca - Na zavodu Maribor 2012, ki vodi projekt EPK, se danes zaključujejo dnevi odprtih vrat, med katerimi so prejeli skoraj 500 novih idej za dogodke, ki bi se lahko izvedli prihodnje leto. Med njimi bodo izbrali najboljše in jih dodali naboru projektov, ki so bili za EPK odobreni decembra lani, ter tako izpopolnili končno podobo prestolnice kulture.

Kot je za STA povedala pomočnica glavne producentke na zavodu Maribor 2012 Maša Malovrh, so z odzivom na dneve odprtih vrat, ki so jih izvedli v slabih dveh tednih, zelo zadovoljni.

Kreativni producenti in svetovalci s posameznih področji bodo predloge analizirali in izbrali najbolj zanimive. "V kolikor se bodo projekti, ki so izstopali tako ali drugače, skladali s celotno shemo evropske prestolnice kulture 2012, bodo prijavitelji individualno kontaktirani in pogovori bodo potekali naprej s posameznimi prijavitelji teh projektov," je pojasnila.

Glede na to, da naj bi bil program EPK za leto 2012 znan do konca aprila, je bila to najverjetneje zadnja priložnost za vse, ki bi želeli sodelovati pri tem projektu, da se prijavijo. "To je bila priložnost za odprto, širšo množico, da pride in pokaže, s čim bi želela sodelovati pri EPK," je povedala sogovornica.

Obenem so se predstavili tudi avtorji, ki so jih organizatorji sami povabili k sodelovanju. "Če se ve, da se na nekem področju dela nek projekt, ki bi bil dobrodošel za EPK, smo ga pocukali za rokav in povabili," je dejala.

V dveh tednih se je predstavilo skupno skoraj 500 prijaviteljev, pri čemer je bilo največ zanimanja za področje vizualnih umetnosti, sledijo neklasična glasba in uprizoritvene umetnosti.

Zanimanje za sodelovanje je bilo mnogo večje kot lani jeseni, ko je začasno vodstvo EPK izbralo prvo skupino projektov, ki jih bodo izvajali leta 2012. Takrat je bilo izbranih več kot sto projektov, večinoma v Mariboru, nekaj pa tudi na Ptuju, v Murski Soboti, Velenju, Slovenj Gradcu in Novem mestu.