Slovenija 17.3.2011 14:40

V soboškem Pokrajinskem muzeju Jakčevi Spomini na železni svet

Murska Sobota, 17. marca - V Pokrajinskem muzeju Murska Sobota bodo ob 18. uri odprli razstavo Božidarja Jakca (1899-1989) Spomini na železni svet. Razstava, ki jo je posredoval Dolenjski muzej Novo mesto, prikazuje utrinke z Jakčevega potovanja po ZDA med letoma 1929 in 1931. Jakac je ameriška velemesta v pismih prijatelju Miranu Jarcu večkrat poimenoval železni svet.

Na ameriški poti je Jakac ves čas skiciral, slikal in portretiral, mnoge vtise in dogodke je zabeležil tudi s fotografskim aparatom in filmsko kamero.

Nastali so številni zapisi o srečanjih z znanci in prijatelji, o različnih dogodkih, naravnih lepotah in posebnostih dežel, pa tudi portreti slovenskih izseljencev, znanih oseb iz filmskega sveta in mogotcev ameriškega gospodarstva.

Jakac je z zanimanjem spremljal tudi arhitekturo mest, njihov utrip, kulturo in način življenja, spremljal je razstave in tudi sam razstavljal.

Razstavo, ki jo bosta odprla župan Murske Sobote Anton Štihec in Novega mesta Alojzij Muhič, je Dolenski muzej postavil leta 2009. Takrat so z razstavo zaznamovali 110. obletnico rojstva rojaka, enega najproduktivnejših slovenskih umetnikov, slikarja, grafika in fotografa, so sporočili iz soboškega Pokrajinskega muzeja.

Razstava v Murski Soboti bo odprta do 5. junija letos.